Boeken

Muziek, literatuur, beeldende kunst etc.
Gesloten
drfretboard

Boekentip: The book of Pipes and Tobacco - Carl Ehwa Jr.

Bericht door drfretboard »

Afbeelding
Laatst gewijzigd door Bart Iron op 22 nov 2012 21:27, 5 keer totaal gewijzigd.

metaltommy
Berichten: 2029
Lid geworden op: 20 sep 2010 04:39
Locatie: Zuidwolde (DR)

Bericht door metaltommy »

mooie review over een boek, maakt het interesant om het te overwegen te kopen, mijn interesse is gewekt.

Kynikos
Berichten: 1891
Lid geworden op: 28 sep 2009 14:12

Bericht door Kynikos »

Klinkt inderdaad interessant. Ik heb de laatste tijd het idee dat ik toch wel eens één enkel degelijk boek over tabak en pijp wil hebben, maar ik vraag me nog af welke.

drfretboard

Citaat met betrekking tot het opwekken van dode tabak

Bericht door drfretboard »

Het volgende citaat wil ik jullie niet onthouden:
A dry mixture cannot be brought back to its original state. By adding moisture to dry tobaccos by means of clay discs, apples, etc., the smoker runs the risk of stripping teh tobacco of its natural taste. When the moistened mixture is smoked, the smoker will experience a thin, watery taste. Tobacco jars and pouches are designed to keep tobaccos fresh, not to make them fresh once they have gone stale.

If tobacco stored in a jar consistently dries out, even with a moisture bottle or similar device, the smoker should buy a better humidor.

etc...

drfretboard

Bericht door drfretboard »

Kynikos schreef:Klinkt inderdaad interessant. Ik heb de laatste tijd het idee dat ik toch wel eens één enkel degelijk boek over tabak en pijp wil hebben, maar ik vraag me nog af welke.
Ik heb er inmiddels een aantal. Als het dan toch 1 boek moet zijn, raad ik deze aan!

Voor de FUN zou ik toch een exemplaar van het Pijpenbrevier bemachtigen daarnaast!

Gebruikersavatar
janneman
Berichten: 6313
Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
Locatie: Sittard
Contacteer:

Bericht door janneman »

Dank voor de mooie review, en nog meer dank voor met name dat citaat over het herbevochtigen van tabak. Daar wilde ik al om vragen :shock: Ik kan me wel wat voorstellen bij wat hij schrijft over 'smaken die verloren gaan'.

Ik moet zeggen dat ik dat bij Virginia's en Latakia's nooit zo ervaren heb, terwijl ik dat bij sommigen al jaren doe. Maar ik ben zeker geen Meester-proever! Ik heb zelf vooral het idee dat dit opgaat voor de 'toegevoegde' smaken aan tabak (vanille, rum, pruimen, chocolade en wat niet al). Ik denk ook dat om die reden de meeste 'jaartabakken' niet zo houdbaar zijn.

Spannende vraag: hoe eerlijk en openhartig is hij over toevoegingen in tabak, als het gaat over brandbaarheid, vochtbuffering en antischimmelmiddelen? Noemt hij stoffen die gebruikt worden? Dit is de duistere kant van tabaksfabrikanten waar ik eigenlijk nu net veel meer over willen weten...
Groet, Janneman

youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822

drfretboard

Bericht door drfretboard »

Daarover is in dit document nog wel wat te lezen:

http://ec.europa.eu/health/scientific_c ... _o_029.pdf

Te beginnen bij 3.8.4.2

Wel een interessant onderwerp voor nader onderzoek. Ik verzamel wat PDF's.

drfretboard

Lof der Tabak - Film

Bericht door drfretboard »

Afbeelding
ISBN: 1272674797

en:
Laatst gewijzigd door Bart Iron op 22 nov 2012 21:33, 2 keer totaal gewijzigd.
Reden: oude embedding verwijderd. Plaatje en isbn toegevoegd

metaltommy
Berichten: 2029
Lid geworden op: 20 sep 2010 04:39
Locatie: Zuidwolde (DR)

Bericht door metaltommy »

leuk filmpje :)

metaltommy
Berichten: 2029
Lid geworden op: 20 sep 2010 04:39
Locatie: Zuidwolde (DR)

theologie van het pijproken in het engels

Bericht door metaltommy »

Deel 1:
Deel 2:

:D 8)
Groet,
Tom

Haddocks
Berichten: 90
Lid geworden op: 08 feb 2011 17:55
Locatie: Maastricht
Contacteer:

Boek over de geschiedenis van de Limburgse Pijpmakers

Bericht door Haddocks »

Volledige titel: Afstammelingen van Westerwaldse pijpmakers in beide Limburgen en Pijpenfabriek Trumm-Bergmans te Weert. Dit is een uitgave uit 1985, uitgegeven door de Pijpelogische Kring Nederland in een oplage van 250 stuks. Interessant om te lezen is dat de kleipijpjes hun marktaandeel verliezen door de opkomst van de bruyere pijp in de periode 1880.
Beschrijving Monografie over afstammelingen van Westerwaldse pijpmakers in beide Limburgen en pijpenfabriek Trumm-Bergmans te Weert / J.P.A.M. Engelen. - [S.l.] : Pijpelogische Kring Nederland, 1985. - 108 bl. : ill. ; 30 cm Oplage van 250 ex. - Omslagtitel: Afstammelingen van Westerwaldse pijpmakers in beide Limburgen en pijpenfabriek Trumm-Bergmans te Weert. - Met lit. opg.
Vervaardiger: J.P.A.M. Engelen;
Datering: 1985
Identificatie: 860760936

Gebruikersavatar
janneman
Berichten: 6313
Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
Locatie: Sittard
Contacteer:

Bericht door janneman »

Ziet er uit als een fraai stukje geschiedenis, als het over klei pijpen gaat zie je meestal alleen maar spul over Gouda...
Groet, Janneman

youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822

Haddocks
Berichten: 90
Lid geworden op: 08 feb 2011 17:55
Locatie: Maastricht
Contacteer:

Bericht door Haddocks »

Dat is het inderdaad. Soms een beetje vergaand met allerlei stambomen, maar het geeft een mooi tijdsbeeld weer.

Gebruikersavatar
Jos
Berichten: 5852
Lid geworden op: 25 okt 2009 18:34
Locatie: Groot Mokum

Holy smoke!

Bericht door Jos »

Vandaag in NRC Handelsblad een artikel over de positieve kanten van tabak roken:

Door onze redacteur Paul Steenhuis | pagina 35

Holy smoke! Twee niet-rokers schreven een boek over het goede van roken.

Waarom zouden twee verstandige, wetenschappelijk onderlegde niet-rokers een boek schrijven waarin ze de positieve, ja zelfs gezonde kanten belichten van het roken van tabak – sigaret, sigaar en pijp?

Terwijl regeringen overal hun burgers ervan proberen te doordringen dat je van roken kanker en andere ziektes krijgt, dat je weg moet blijven van die verslavende stinkstokken en tabaksrook.

En toch, gistermiddag werd in de Amsterdamse sigarenspeciaalzaak Hajenius aan het Rokin het boek Holy smoke! Stinkstok of toverstaf? (uitgeverij Compaan) gepresenteerd. Het boek bevat zinnen als „Rokers blijken niet eenvoudigweg een stelletje verslaafde zielenpoten, maar mensen die aansluiten bij eeuwenoude kennis en hier hun voordeel mee doen.” De auteurs zijn Christianne Vink (33), biologisch psycholoog en docent aan het College of Science van de Universiteit van Amsterdam en Clemens Vogt (55), farmaceutisch chemicus en shiatsu therapeut.

In 140 pagina’s belichten ze de geschiedenis van tabak (indianen), de eeuwenoude mythen en rites waarin vuur (Prometheus) en rook (wierook) een rol spelen, en de diepgewortelde sociale en psychisch gezonde rituelen die met roken te maken hebben.

Clemens Vogt: „Het idee voor dit boek kreeg ik doordat ik als therapeut mensen heb geholpen met stoppen met roken. Die nicotineverslaving door roken stelt eigenlijk niet zo veel voor: zo afhankelijk wordt ons lijf niet van nicotine. En toch zie je mensen worstelen. Soms zeggen ze: als ik wist dat ik nog korte tijd te leven had, zou ik zo weer beginnen met roken. Wat is dat, dat dat zó diep zit? Wat is de kracht, de magie van roken? Alleen maar hel en verdoemenis preken over roken, alleen maar op dood en kanker wijzen, dat helpt niet om tot inzicht komen.”

Christianne Vink: „Wij ontkennen niet dat je ziektes en kanker van roken krijgt. Dat weten we wel. Maar het is extremisme, alleen maar die negatieve kanten te willen zien. Er is ook een andere, positieve kant aan het roken. En die hebben wij waardevrij willen belichten.”

Wat zijn dan die positieve aspecten aan het roken?

• Het rituele aspect. „We leven in een seculiere samenleving, waarin steeds minder rituelen zijn. Toch zijn rituelen belangrijk voor je welbevinden, gevoel van identiteit en veiligheid. Elke avond aan je kind een verhaaltje voorlezen is een voorbeeld van zo’n belangrijk ritueel”, zegt Vogt. Vink: „Tabak roken, waarbij de pijp in de kring rondging, was bij de indianen al van groot belang. Roken is nog steeds gekoppeld aan belangrijke, identiteitsbepalende interactieve rituelen. Beginnen met roken kan je als eeuwenoud initiatieritueel zien: je gaat de grens over van kind naar de volwassenheid. Je wordt ingewijd in de magie van de volwassenen. En daarna is roken ook nog steeds een belangrijk interactief ritueel: je rookt samen met een groep, bespreekt en besluit dingen samen met de groep rokers waarin je bent. Je deelt vuur en rook. Vooral die emotionele, plezierige symbolische lading die een sigaret heeft, is heel sterk. Als je een sigaretje aansteekt, kun je weer die positieve ervaring terughalen die je voelde toen je rookte in de groep. ”

• Rook- en vuurmagie.

Vogt: „Vuur versterkt emoties. Vuur is iets dat eigenlijk aan de goden behoort. De Griekse halfgod Prometheus stal het, gaf het aan de mensen en werd daar zwaar voor gestraft. In alle culturen hebben vuur en rook iets magisch; ze staan voor het contact met het hogere. In de katholieke kerk en ook in het Oosten gebruiken ze wierook om die reden. Beheerst vuur fascineert mensen al eeuwen. Chinezen denken dat als je goede voornemens kracht bijzet met vuur, dat je ze langer volhoudt. Daarom gebruiken we vuurwerk. Al die magische noties die we bij vuur en rook hebben, zitten laagdrempelig, voor iedereen bereikbaar, ook in het opsteken van een klein sigaretje. Je ontstijgt even het moment.”

• Adem en pauze. Vink: „Roken is ook prettig en positief, omdat het met ademen en pauze te maken heeft. Door te roken maak je ritueel tijd voor jezelf, zodat je je geestelijk kunt opladen, even het moment ontstijgen. Alles staat in het teken van haastig en snel. Daarom is roken ook van belang. En in die zin gezond, een middel tegen stress, net als het uitademen bij roken. Uitademen, uitblazen, dat zit in eeuwenoude yogatechniek en westerse zangoefeningen, werkt enorm ontspannend. Rokers doen dat met hun sigaret ook.”

De nadruk die de overheid op dood door roken legt op rookwaarverpakking, zou wel eens averechts kunnen werken, volgens beide schrijvers. Vink: „Rokers denken: ik ga blijkbaar dood, ik laat me m’n rookgenot niet afnemen. En jongeren denken: zie je wel, roken is gevaarlijk, spannend flirten met de dood. Dat wil ik ook!”
spuit elf des forumsdoctorate of pipe smoking - Pipe Smoking Universityzwembadpas specialist
correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI
wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen

Gebruikersavatar
Terpentijn
Berichten: 468
Lid geworden op: 02 jul 2010 21:17

Bericht door Terpentijn »

Een originele en zo te zien vrij objectieve invalshoek, noch roker, noch fervent anti-roker.
'Aan m'n zolen met die sigaretten!'

Gebruikersavatar
Kapitein Haddock
Berichten: 522
Lid geworden op: 02 mei 2010 11:08
Locatie: Verenigd Koninkrijk

PDF - The Art of Pipesmanship

Bericht door Kapitein Haddock »

Afbeelding

Ik heb van deze 12 bladzijden tellende brochure over pijproken een pdf gemaakt die je kan downloaden. (gebruik "Download Free")

Eigenlijk hoort dit meer bij pijprokerskennis, maar ik wilde het jullie niet onthouden.

EDIT: Link verwijderd, want werkt niet meer.
Laatst gewijzigd door Kapitein Haddock op 13 mar 2012 18:50, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Bart Iron
Moderator
Berichten: 3773
Lid geworden op: 07 sep 2010 06:49
Locatie: Leusden

De Sumatra Post 1923 en Limburger Koerier 1936

Bericht door Bart Iron »

http://resources2.kb.nl/010355000/pdf/DDD_010359480.pdf
Op pagina 4 staat een tabakzaakreclame met pijp en op pagina 9 staat een Whisky reclame van Dewars'.

http://resources2.kb.nl/010360000/pdf/DDD_010362386.pdf
Op pagna 10 staat een 'standaard baai' reclame.

Gebruikersavatar
Mus
Berichten: 1082
Lid geworden op: 17 feb 2011 14:05
Locatie: Helmond

Re: De Sumatra Post 1923 en Limburger Koerier 1936

Bericht door Mus »

Leuk, zo'n courant uyt den ouden doosch ;) En maar een dubbeltje* voor een pakje pijptabak! Als je het terug gaat rekenen kost een pakje tabak nu bijna een weekloon van destijds

* 10 Nederlandse cent (omgerekend 4½ eurocent). Overigens wat het dubbeltje tot de invoering van de euro wereldwijd het kleinste muntje in dagelijkse circulatie, met een doorsnee van 15 millimeter en een gewicht van 1,5 gram.

Gebruikersavatar
Mikali
Berichten: 1111
Lid geworden op: 21 sep 2011 16:57
Locatie: Ranst

My love, my pipe

Bericht door Mikali »

Heb net voor men iPad het boek my love, my pipe van charles hester gekocht, ben benieuwd :D
Afbeelding
"Een tevreden pijproker is geen onruststoker"

Gebruikersavatar
St Patrick
Berichten: 4417
Lid geworden op: 20 nov 2010 12:54
Locatie: Ermelo e.o.

Re: My love, my pipe

Bericht door St Patrick »

Oooo???? En waar gaat het dan over??? My love??? My pipe??? OF My love for my pipe...???
:B
*****Wie de pijp niet rooken kan, heeft er het Vermaak niet van*****

Gebruikersavatar
Bommel
Berichten: 14438
Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: My love, my pipe

Bericht door Bommel »

Z'n partner en zijn pijp, denk ik. :roll:
Afbeelding

Gebruikersavatar
janneman
Berichten: 6313
Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
Locatie: Sittard
Contacteer:

Re: My love, my pipe

Bericht door janneman »

'hoe ik leerde pijproken en de leuke dingen die me daarbij overkwamen...'

We verwachten een boekverslag Mikali!
Groet, Janneman

youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822

Gebruikersavatar
Mikali
Berichten: 1111
Lid geworden op: 21 sep 2011 16:57
Locatie: Ranst

Re: My love, my pipe

Bericht door Mikali »

Zal ik voor zorgen, maar heren, jullie zullen geduld moeten hebben :D Ik lees een boek in enkele weken (tijd .... )
"Een tevreden pijproker is geen onruststoker"

Whitesnake

Re: My love, my pipe

Bericht door Whitesnake »

Komaaaaaaan Mikali...beetje tempo hé! Wij willen het allemaal weten! :lol:

Gebruikersavatar
Mikali
Berichten: 1111
Lid geworden op: 21 sep 2011 16:57
Locatie: Ranst

Re: My love, my pipe

Bericht door Mikali »

Ben inmiddels over de helft geraakt...
Is een soort van biografie achtig boek op een humoristische manier geschreven.
Best wel vermakelijk :lol:
"Een tevreden pijproker is geen onruststoker"

Gebruikersavatar
belgianpipesmoker
Berichten: 398
Lid geworden op: 20 okt 2010 10:31
Locatie: Belgie Vlaams brabant

Re: My love, my pipe

Bericht door belgianpipesmoker »

Heb dit boek gisteren gelezen.

Een fijn luchtig boekje van 128 pag dat zeer vlot leest, ik heb spijt dat het uit is.

Het leuke is de herkenbaarheid.
Mijn persoonlijke collectie pijpen
viewtopic.php?f=41&t=1794


Afbeelding

Gebruikersavatar
Bart Iron
Moderator
Berichten: 3773
Lid geworden op: 07 sep 2010 06:49
Locatie: Leusden

een strip

Bericht door Bart Iron »

Afbeelding

Gebruikersavatar
Mus
Berichten: 1082
Lid geworden op: 17 feb 2011 14:05
Locatie: Helmond

Re: een strip

Bericht door Mus »

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Gebruikersavatar
Nekker
Erelid
Berichten: 5050
Lid geworden op: 29 jul 2010 21:16
Locatie: Duffel

Re: een strip

Bericht door Nekker »

Ik denk dat ik in mijn broek heb geplast van het lachen! :lol:
Groet, Nekker

.°. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen .°.

Gebruikersavatar
Toon
Berichten: 1145
Lid geworden op: 27 sep 2010 21:22
Locatie: Achterhoek

Re: een strip

Bericht door Toon »

=D> =D> =D> :mrgreen:
-- Laat het leven ook eens van jou genieten --

Gesloten