Perique.
- AlbertE
- Berichten: 431
- Lid geworden op: 02 sep 2009 20:16
Robert McConnell heeft blikjes Perique. Die zijn bedoeld om zelf te mengen.
Onder andere hier te krijgen:
http://www.gdegraaff.com/index.html?lan ... t=d63.html
Onder andere hier te krijgen:
http://www.gdegraaff.com/index.html?lan ... t=d63.html
- Mortimer
- Berichten: 83
- Lid geworden op: 13 okt 2009 07:33
- Locatie: Ede
MacConnel heeft pure perique maar veel macconnels bevatten ook perique. Zelf heb ik macconnells scottish cake dit is een typische virginia met perique. Het is een erg goede tabak om perique te proberen ik hou wel van de perique smaak het is een beetje zurig als je het in het blik ruikt maar het smaakt erg goed.
There are two kind of people in this world my friend, those who smoke pipe and those who doesn´t.
- janneman
- Berichten: 6358
- Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
- Locatie: Sittard
- Contacteer:
Perique is een tabak die ik eigenlijk nog niet goed herken in blends. Ik heb er een aantal gehad, en misschien is de Perique dat wat Madaira achtige bijsmaakje (een maggi-smaakje voor de meer prozaïsche lieden onder ons). Maar zeker weet ik dat dus niet. Wat me wel is opgevallen is dat al die tabakken die ik gehad heb met Perique erg zacht waren, geheel in tegenstelling tot wat ik eigenlijk had verwacht.
Wat heb ik dan zoal gehad?
Charles Fairmorn Ltd: Blantyre mild blend
A&C Petersen (deens, niet Peterson): Caledonian Nr 410
A&C Petersen (idem): Premier Cru
Mac Barren: Latakia blend straight
Escuedo Navy de Luxe
Groet, Janneman
Wat heb ik dan zoal gehad?
Charles Fairmorn Ltd: Blantyre mild blend
A&C Petersen (deens, niet Peterson): Caledonian Nr 410
A&C Petersen (idem): Premier Cru
Mac Barren: Latakia blend straight
Escuedo Navy de Luxe
Groet, Janneman
- Joey Peters
- Berichten: 1347
- Lid geworden op: 20 mar 2009 17:46
- Locatie: Heerlerheide
Laat uw bevindingen ons weten!
http://marktplaats.puffaway.nl/ - goedkope occasion pijpen voor ieder wat wils
- dr. Watson
- Berichten: 987
- Lid geworden op: 20 feb 2009 12:46
- Locatie: Meppel
- Vandaahl
- Berichten: 1165
- Lid geworden op: 27 okt 2009 10:45
- Contacteer:
mmm... Perique.
Er zijn vele tabakken waar perique in zit. De meesten vind ik erg lekker. Een aantal die ik zeker aan kan raden en staan alle vijf ook zeker in mijn top 10!
A&C Peterson - Escudo (gelijk aan Dunhill - Deluxe Navy Rolls)
Cornell&Diehl - Exhausted Rooster
Cornell&Diehl - Kajun Kake
GL Pease - Barbary Coast
Gl Pease - Haddo's Delight (deze heeft hele mooie lang gesneden stukken Perique)
Er zijn vele tabakken waar perique in zit. De meesten vind ik erg lekker. Een aantal die ik zeker aan kan raden en staan alle vijf ook zeker in mijn top 10!
A&C Peterson - Escudo (gelijk aan Dunhill - Deluxe Navy Rolls)
Cornell&Diehl - Exhausted Rooster
Cornell&Diehl - Kajun Kake
GL Pease - Barbary Coast
Gl Pease - Haddo's Delight (deze heeft hele mooie lang gesneden stukken Perique)
http://www.vandaahl.com
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)
-
- Berichten: 263
- Lid geworden op: 13 apr 2009 17:57
- Locatie: Leusden
- janneman
- Berichten: 6358
- Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
- Locatie: Sittard
- Contacteer:
tijd over, en de pijp smaakt...
Ik zat laatst met Boyenne hier, en uiteraard waren pijpen en tabak het onderwerp van dienst. Daarbij kwam het gesprek ook even op Perique, en ik realiseerde me ineens dat daarmee wat raars aan de hand was; een jaar of 10 geleden geleden was de productie van Perique serieus in gevaar. Die tabak kan maar in een heel klein gebiedje in de buurt van New Orleans gemaakt worden, er was nog maar één iemand die het maakte, en die man was toen al hoogbejaard... Hoezo zit er nog steeds Perique in tabak? Leeft die kerel nog? Ligt er ergens een pakhuis vol langzaam rijpende maar oude Perique? Tijd voor wat internet surfen dus.
Perique is het resultaat van twee dingen. Een tabaksplant die anders is door microklimaat en grond, en een nabehandeling die anders is dan bij andere tabakken.
Het microklimaatje wordt gevonden op een lapje grond van ruwweg 5 bij 16 kilometer (!) bij Saint James Parish, Lousianna, in de VS.
En de nabehandeling bestaat in feite uit in proppen oprollen van tabaksbladeren en dan die proppen natmaken en in vaten samenpersen. Na een maand persen in whiskey vaten volgt een fermentatieproces van een jaar of langer...
Aha...
1: er bestaan nep-perique... genaamd Arcadian-Perique
2: de zaak is overgenomen, voortgezet en wordt weer uitgebreid... Echte Perique wordt aangeduid als St. James Perique...
Eerst maar even de nep-Perique.
Grote vraag: wat is belangrijker: de plek waar het groeit, of de manier waarop de tabak wordt gemaakt?
Nep-Perique kan nagemaakt worden met 'green river Burley', een veel meer voorkomende tabak, die op eenzelfde manier wordt nabehandeld. Prop, nat, pers en rot dus.
Aangaande die Arcadian-Perique -en dit is alleen maar wat ik vermoed, dit kon ik niet precies uitvinden- ik denk dat dit de Perique is die we tegenwoordig het meest tegenkomen. Van vroeger kan ik me herinneren dat tabakken waar Perique inzat doorgaans tot de duurste tabakken behoorden. Je kwam hem het meest tegen als kruidtabak in Virginia-blends, en die waren dan ineens twee keer zo duur. Ik geniet de laatste maanden in etappes van een blikje Solani 633, een Virginia Flake met Perique, en die kost wat normale Virginiatabakken kosten (ook al niet goedkoop, iets van 10 tot 12 euro per 50 gram). Duur, maar naar mijn idee -ik kan me dus vergissen- te goedkoop voor die paar vaten echte Perique die per jaar gemaakt worden.
Voordat mensen hier ernstig van in de paniek schieten: Latakia heb je ook in echte en nep varianten. Latakia uit Syrïe is het echte spul, maar in vrijwel alle tabakken zit tegenwoordig Latakia uit Cyprus. Nep dus. Als je ze naast elkaar proeft, proef je het verschil: Syrische Latakia is iets 'droger' van smaak, wat scherper, en ik voel hem meer in mijn keel. Cyprische Latakia is wat zoeter van smaak, en iets zachter. Old Dublin is naar mij gevoel een goed voorbeeld van Cyprische Latakia, en die vind ik eigenlijk zelfs lekkerder dan wat ik me van dat Syrische spul kan herinneren...
Punt twee is wat mij betreft vreugdevoller. A new kid on the block.
Mijn gedachte van tijdens het gesprek bleek vrij nauwkeurig te kloppen. Er was sedert 1980 nog maar één producent, ene Meneer Poche. Eind jaren '90 van de vorige eeuw was die meneer pensioen rijp, maar hij besloot nog even door te gaan. En in 2005 leek hij echt de pijp aan Maarten te geven; hij had geen nieuwe planten ingekocht om dat jaar nog Perique te maken... En toen verscheen een Meneer Mark Ryan ten tonele. Hij heeft het bedrijf overgenomen, en is voortvarend aan de slag gegaan met de productie van nieuwe Perique, echt en nep. Ondertussen is de hoeveelheid geproduceerde Perique verdubbeld, en voor 2012 wordt nog eens een verdubbeling van de productie verwacht.
Virginia's blijven voorlopig dus nog altijd betaalbaar wat kruidiger, zachter en voller van smaak...
bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Perique
http://blog.nola.com/tpmoney/2008/07/pe ... comeb.html
http://pipesmagazine.com/blog/put-that- ... f-perique/
Perique is het resultaat van twee dingen. Een tabaksplant die anders is door microklimaat en grond, en een nabehandeling die anders is dan bij andere tabakken.
Het microklimaatje wordt gevonden op een lapje grond van ruwweg 5 bij 16 kilometer (!) bij Saint James Parish, Lousianna, in de VS.
En de nabehandeling bestaat in feite uit in proppen oprollen van tabaksbladeren en dan die proppen natmaken en in vaten samenpersen. Na een maand persen in whiskey vaten volgt een fermentatieproces van een jaar of langer...
Aha...
1: er bestaan nep-perique... genaamd Arcadian-Perique
2: de zaak is overgenomen, voortgezet en wordt weer uitgebreid... Echte Perique wordt aangeduid als St. James Perique...
Eerst maar even de nep-Perique.
Grote vraag: wat is belangrijker: de plek waar het groeit, of de manier waarop de tabak wordt gemaakt?
Nep-Perique kan nagemaakt worden met 'green river Burley', een veel meer voorkomende tabak, die op eenzelfde manier wordt nabehandeld. Prop, nat, pers en rot dus.
Aangaande die Arcadian-Perique -en dit is alleen maar wat ik vermoed, dit kon ik niet precies uitvinden- ik denk dat dit de Perique is die we tegenwoordig het meest tegenkomen. Van vroeger kan ik me herinneren dat tabakken waar Perique inzat doorgaans tot de duurste tabakken behoorden. Je kwam hem het meest tegen als kruidtabak in Virginia-blends, en die waren dan ineens twee keer zo duur. Ik geniet de laatste maanden in etappes van een blikje Solani 633, een Virginia Flake met Perique, en die kost wat normale Virginiatabakken kosten (ook al niet goedkoop, iets van 10 tot 12 euro per 50 gram). Duur, maar naar mijn idee -ik kan me dus vergissen- te goedkoop voor die paar vaten echte Perique die per jaar gemaakt worden.
Voordat mensen hier ernstig van in de paniek schieten: Latakia heb je ook in echte en nep varianten. Latakia uit Syrïe is het echte spul, maar in vrijwel alle tabakken zit tegenwoordig Latakia uit Cyprus. Nep dus. Als je ze naast elkaar proeft, proef je het verschil: Syrische Latakia is iets 'droger' van smaak, wat scherper, en ik voel hem meer in mijn keel. Cyprische Latakia is wat zoeter van smaak, en iets zachter. Old Dublin is naar mij gevoel een goed voorbeeld van Cyprische Latakia, en die vind ik eigenlijk zelfs lekkerder dan wat ik me van dat Syrische spul kan herinneren...
Punt twee is wat mij betreft vreugdevoller. A new kid on the block.
Mijn gedachte van tijdens het gesprek bleek vrij nauwkeurig te kloppen. Er was sedert 1980 nog maar één producent, ene Meneer Poche. Eind jaren '90 van de vorige eeuw was die meneer pensioen rijp, maar hij besloot nog even door te gaan. En in 2005 leek hij echt de pijp aan Maarten te geven; hij had geen nieuwe planten ingekocht om dat jaar nog Perique te maken... En toen verscheen een Meneer Mark Ryan ten tonele. Hij heeft het bedrijf overgenomen, en is voortvarend aan de slag gegaan met de productie van nieuwe Perique, echt en nep. Ondertussen is de hoeveelheid geproduceerde Perique verdubbeld, en voor 2012 wordt nog eens een verdubbeling van de productie verwacht.
Virginia's blijven voorlopig dus nog altijd betaalbaar wat kruidiger, zachter en voller van smaak...
bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Perique
http://blog.nola.com/tpmoney/2008/07/pe ... comeb.html
http://pipesmagazine.com/blog/put-that- ... f-perique/
Laatst gewijzigd door janneman op 09 dec 2010 22:09, 1 keer totaal gewijzigd.
Groet, Janneman
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
-
- Berichten: 2035
- Lid geworden op: 20 sep 2010 04:39
- Locatie: Zuidwolde (DR)
- Vandaahl
- Berichten: 1165
- Lid geworden op: 27 okt 2009 10:45
- Contacteer:
Mooi stuk Janneman.
Heb ik nog zo'n leuke voor je....
Yenidje.
Voor zo ver ik weet is Yenidje geen Latakia tabak. Het wordt al enkele honderden jaren verbouwt in Thráki, een gedeelte van Griekenland nabij de stad Xanthi. Het schijnt een smaakvolle en olie rijke tabak te zijn. En wordt ook wel 'The Queen of Tobacco's' genoemd. Ik heb onderstaande tabak al een tijdje in de kast staan maar ben er nog niet aan toegekomen ze te roken. Ik moet van mezelf eerst de laatste beetjes tabak met Latakia oproken alvorens een nieuw blikje te openen. Heb jij nog meer informatie?
Heb ik nog zo'n leuke voor je....
Yenidje.
Voor zo ver ik weet is Yenidje geen Latakia tabak. Het wordt al enkele honderden jaren verbouwt in Thráki, een gedeelte van Griekenland nabij de stad Xanthi. Het schijnt een smaakvolle en olie rijke tabak te zijn. En wordt ook wel 'The Queen of Tobacco's' genoemd. Ik heb onderstaande tabak al een tijdje in de kast staan maar ben er nog niet aan toegekomen ze te roken. Ik moet van mezelf eerst de laatste beetjes tabak met Latakia oproken alvorens een nieuw blikje te openen. Heb jij nog meer informatie?
http://www.vandaahl.com
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)
- janneman
- Berichten: 6358
- Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
- Locatie: Sittard
- Contacteer:
Voor zover ik weet is Yenidje een kruid tebak die in het rijtje thuishoort dat bedoelt wordt met 'oriental flavours' of Turkse tabakken (ja ja, laat de grieken dat laatste niet horen).
Je hebt een hele rij, en dan vergeet ik er vast nog wel een aantal:
Drumm, Samsun en Izmir zijn daadwerkelijk Turks,
Drama is Macedonisch
Xante wordt dan weer Turks, dan weer Macedonisch en dan weer Grieks genoemd
Yenidje en Smyrna zijn Grieks.
Voor zover ik weet wordt in feite deze hele verzameling als één soort kruidtabak gezien. Het zou me niet verbazen als je blik bij opening nogal als sigarettenshag ruikt, maar wat zachter van smaak is dan dat. En omdat deze tabakken vrij vaste onderdelen van bijna elke Latakiablend zijn zal hij je vermoedelijk ook daar wel aan doen denken...
Je hebt een hele rij, en dan vergeet ik er vast nog wel een aantal:
Drumm, Samsun en Izmir zijn daadwerkelijk Turks,
Drama is Macedonisch
Xante wordt dan weer Turks, dan weer Macedonisch en dan weer Grieks genoemd
Yenidje en Smyrna zijn Grieks.
Voor zover ik weet wordt in feite deze hele verzameling als één soort kruidtabak gezien. Het zou me niet verbazen als je blik bij opening nogal als sigarettenshag ruikt, maar wat zachter van smaak is dan dat. En omdat deze tabakken vrij vaste onderdelen van bijna elke Latakiablend zijn zal hij je vermoedelijk ook daar wel aan doen denken...
Groet, Janneman
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
- Vandaahl
- Berichten: 1165
- Lid geworden op: 27 okt 2009 10:45
- Contacteer:
@Janneman: Dank je!
http://www.vandaahl.com
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)
You're only young once... but you can be immature forever! (Neil Young)
- magicmarcello
- Berichten: 2019
- Lid geworden op: 27 jan 2011 17:10
- Locatie: Veenendaal
even ter info; McBaren heeft ook een zgn. Perique, zij het dan de nepper (lees Jannemans verhaal), en zij noemen het HH Acadian Perique.
Dit is de derde loot aan hun HH familieboom en is een mix van Virginia's, Burleys, een Cavendish, dark fired Kentucky, Orientals en Acadian Perique.
Volgens hun eigen beschrijving schijnt het een wolf in schaapskleren te zijn zonder een nadrukkelijke Perique topflavour. Een milde blend die uiteraard hier weer eens niet te krijgen is.
Nou maakt dat voor mij niets uit want ook ik ben veel meer geinteresseerd in die Perique van McConnell en zal toch een keer naar den Haag moeten hiervoor...
Dit is de derde loot aan hun HH familieboom en is een mix van Virginia's, Burleys, een Cavendish, dark fired Kentucky, Orientals en Acadian Perique.
Volgens hun eigen beschrijving schijnt het een wolf in schaapskleren te zijn zonder een nadrukkelijke Perique topflavour. Een milde blend die uiteraard hier weer eens niet te krijgen is.
Nou maakt dat voor mij niets uit want ook ik ben veel meer geinteresseerd in die Perique van McConnell en zal toch een keer naar den Haag moeten hiervoor...
- janneman
- Berichten: 6358
- Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
- Locatie: Sittard
- Contacteer:
Echt of nep is altijd moeilijk, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om hoe de tabak uiteindelijk smaakt... Ik denk eigenlijk dat Mac Baren inderdaad echte Sint James Perique gebruikt, niet de Arcadian. Dat haal ik tenminste uit een interview met Mark Ryan, die tegenwoordig Perique produceert, in het pipesmagazine:
Ryan: I tell you one that I’ve tasted most recently. Per Jensen from Mac Baren ordered a couple of barrels from us early in the year and actually bought a couple of vintage barrels. I gave him the option. We had some that had a couple of year’s age on them and wisely he got this because the more it ages, the better it is. And he came out with one this year, (HH Acadian Perique), it’s in a green tin. It is so good. I mean, just stunning.http://pipesmagazine.com/blog/put-that- ... f-perique/
De man die tegenwoordig Perique maakt lijkt er dus wel tevreden over wat Mac Baren ervan gemaakt heeft. Enige probleem in dit verband is dat Mac Baren ook altijd een duidelijke eigen smaak heeft, wat dat aangaat verstaat die meneer Per Jensen zijn vak wel. En nu is de vraag in hoeverre je Perique proeft, of Mac Baren...
Ryan: I tell you one that I’ve tasted most recently. Per Jensen from Mac Baren ordered a couple of barrels from us early in the year and actually bought a couple of vintage barrels. I gave him the option. We had some that had a couple of year’s age on them and wisely he got this because the more it ages, the better it is. And he came out with one this year, (HH Acadian Perique), it’s in a green tin. It is so good. I mean, just stunning.http://pipesmagazine.com/blog/put-that- ... f-perique/
De man die tegenwoordig Perique maakt lijkt er dus wel tevreden over wat Mac Baren ervan gemaakt heeft. Enige probleem in dit verband is dat Mac Baren ook altijd een duidelijke eigen smaak heeft, wat dat aangaat verstaat die meneer Per Jensen zijn vak wel. En nu is de vraag in hoeverre je Perique proeft, of Mac Baren...
Groet, Janneman
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
- magicmarcello
- Berichten: 2019
- Lid geworden op: 27 jan 2011 17:10
- Locatie: Veenendaal
Hey Janneman,
Ik citeer alleen de info die McBaren zelf geeft aangaande HH Acadian Perique op hun eigenste website, kan me dan ook geen verdere oordelen of subjectiviteiten permiteren...
Zie www.mac-baren.com
Bovendien zoals de engelsen zeggen; the proof is in the pudding...
Laten we ergens een blik bemachtigen, onderling samples verspreiden en onze eigen meningen erover vormen.
groet, marcel
Ik citeer alleen de info die McBaren zelf geeft aangaande HH Acadian Perique op hun eigenste website, kan me dan ook geen verdere oordelen of subjectiviteiten permiteren...
Zie www.mac-baren.com
Bovendien zoals de engelsen zeggen; the proof is in the pudding...
Laten we ergens een blik bemachtigen, onderling samples verspreiden en onze eigen meningen erover vormen.
groet, marcel
Wauw, tof artikel!janneman schreef:....http://pipesmagazine.com/blog/put-that- ... f-perique/
- magicmarcello
- Berichten: 2019
- Lid geworden op: 27 jan 2011 17:10
- Locatie: Veenendaal
- janneman
- Berichten: 6358
- Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
- Locatie: Sittard
- Contacteer:
Grappig, hier spreken inderdaad het interview en de tabaksfabricant elkaar tegen. Het feit dat Mac Baren de tabak HH Acadian noemt zegt vermoedelijk ook wel wat. Voor wat Mac Baren zelf zegt: http://www.mac-baren.com/Default.aspx?ID=4367
Een mogelijke verklaring kom ik tegen in het forum van pipesmagazine (http://pipesmagazine.com/forums/topic/r ... parrish-la):
St. James Perique is the unadulterated hooch. 100% "perique-processed" Perique. Very little Perique is available to consumers in this form.
The Perique that most pipe smokers are familiar with is referred to as Acadian Perique, and is a mix of the St. James Perique
and "perique-processed" Kentucky Green River Burley.
From what I've read here and elsewhere, you probably wouldn't like the unblended, pure St. James perique; and manufacturers actually started blending-in the Kentuckey and Tennessee dark air-cured leaf to obtain consistency and continuity from one crop to another.
Acadian PArique is blijkbaar ook een term die gebruikt wordt voor een mengsel van de kentuky green river burley and Sint James Perique. Ja ja, de tabaksfabrikanten blijven even onduidelijk als altijd...
Het goeie nieuws voor Dr. Fretboard is in elk geval wel dat zowat iedereen die schrijft over de Mac Baren er erg over te spreken is...
Een mogelijke verklaring kom ik tegen in het forum van pipesmagazine (http://pipesmagazine.com/forums/topic/r ... parrish-la):
St. James Perique is the unadulterated hooch. 100% "perique-processed" Perique. Very little Perique is available to consumers in this form.
The Perique that most pipe smokers are familiar with is referred to as Acadian Perique, and is a mix of the St. James Perique
and "perique-processed" Kentucky Green River Burley.
From what I've read here and elsewhere, you probably wouldn't like the unblended, pure St. James perique; and manufacturers actually started blending-in the Kentuckey and Tennessee dark air-cured leaf to obtain consistency and continuity from one crop to another.
Acadian PArique is blijkbaar ook een term die gebruikt wordt voor een mengsel van de kentuky green river burley and Sint James Perique. Ja ja, de tabaksfabrikanten blijven even onduidelijk als altijd...
Het goeie nieuws voor Dr. Fretboard is in elk geval wel dat zowat iedereen die schrijft over de Mac Baren er erg over te spreken is...
Groet, Janneman
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
- janneman
- Berichten: 6358
- Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
- Locatie: Sittard
- Contacteer:
Jij had die Mac Baren besteld? Ik dacht dat je dat bedoelde toen je schreef 'ik heb hem, volgens mij gewoon besteld'. So sorry, blijkbaar heb ik iets verkeerd begrepen Ik zat al te hopen op een spoedige review van de Mac Baren HH Acadian Perique...drfretboard schreef:Goed voor mij want....?janneman schreef:Het goeie nieuws voor Dr. Fretboard is in elk geval wel dat zowat iedereen die schrijft over de Mac Baren er erg over te spreken is...
Groet, Janneman
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
-
- Berichten: 133
- Lid geworden op: 23 sep 2010 04:49
- Locatie: Belgié--Maldegem
Hoi,
Ik kan rattray's marlin flake aanraden is een vir/perique flake.
En absoluut één van mijn lievelings tabakken .
Ik weet niet goed hoe hem te beschrijven smaakt een beetje als zoet brood maar dan een beetje kruidiger.
,Groet,Joe
Ik kan rattray's marlin flake aanraden is een vir/perique flake.
En absoluut één van mijn lievelings tabakken .
Ik weet niet goed hoe hem te beschrijven smaakt een beetje als zoet brood maar dan een beetje kruidiger.
,Groet,Joe
"May my last breath be drawn through a pipe, and exhaled in a jest."