Zelf mengen van tabak
- Tati60
- Berichten: 286
- Lid geworden op: 05 sep 2009 22:54
- Locatie: Hasselt (BE)
Zelf mengen van tabak
Ik herinner me dat we als student vroeger wel eens zelf onze tabak mixten... Populair was bv. twee pakjes Voortrekker en één pakje Vier Heerenbaai te mengen en die blend te roken in een pijp met lange steel.
Ik vroeg me af of de pijprokers van dit forum dat ook wel eens gedaan hebben of misschien nog doen ? En of ze dan geen "wonderecepten" hebben op dit vlak ? Ik ben benieuwd.
Ik vroeg me af of de pijprokers van dit forum dat ook wel eens gedaan hebben of misschien nog doen ? En of ze dan geen "wonderecepten" hebben op dit vlak ? Ik ben benieuwd.
Vriendelijke groet,
B.
_____________________________
Nothing is more fulfilling than doing something you truly enjoy, whether with the enthusiasm of a novice or the deep appreciation of an old hand.
B.
_____________________________
Nothing is more fulfilling than doing something you truly enjoy, whether with the enthusiasm of a novice or the deep appreciation of an old hand.
- Rob
- Berichten: 1813
- Lid geworden op: 10 aug 2009 00:58
- Locatie: Voorhout
Re: Eigen blend ?
Ik kreeg voor vaderdag een pakje Danske Blue Sky en Kentucky Bird. De verkoper had haar gezegd dat die combinatie goddelijk was. Het was wel ok, maar ik vond het niet heel bijzonder.erasmus59 schreef:Ik herinner me dat we als student vroeger wel eens zelf onze tabak mixten... Populair was bv. twee pakjes Voortrekker en één pakje Vier Heerenbaai te mengen en die blend te roken in een pijp met lange steel.
Ik vroeg me af of de pijprokers van dit forum dat ook wel eens gedaan hebben of misschien nog doen ? En of ze dan geen "wonderecepten" hebben op dit vlak ? Ik ben benieuwd.
Eigenlijk zijn al die tabakken al zo ontworpen en uitgewogen, dat ik denk dat ik daar niet aan kan tippen. Ik meng dus niet meer zo veel.
-
- Berichten: 66
- Lid geworden op: 21 aug 2009 17:06
- Locatie: Delft
- smoorder
- Dichter des Forum
- Berichten: 1252
- Lid geworden op: 23 apr 2009 12:43
- Locatie: Mechelen B
Ik gebruik Skandinavik Natural om andere tabak een beetje te verdunnen, ongeveer zoals je water bij whisky doet ... de whisky wordt er meestal niet "beter" van, maar als de scherpte weggenomen wordt, kan de smaak zich duidelijker ontplooien. Soms.
Verder doe ik de restjes bijeen in een pot ... om het nog een beetje verrassend te maken mag er niet geschud worden met de pot, ook graaien of mengen is uit den boze. Op die manier mengen de geuren i.c. smaken zich wel, maar toch kunnen twee opeenvolgende pijpen totaal "anders" zijn.
Als hieruit ooit het nec plus ultra ontstaat, dan zal het mengsel niet evenaarbaar zijn
maar, in alle vertrouwen, voorlopig is het nog gewoon "een restjespot"
Verder doe ik de restjes bijeen in een pot ... om het nog een beetje verrassend te maken mag er niet geschud worden met de pot, ook graaien of mengen is uit den boze. Op die manier mengen de geuren i.c. smaken zich wel, maar toch kunnen twee opeenvolgende pijpen totaal "anders" zijn.
Als hieruit ooit het nec plus ultra ontstaat, dan zal het mengsel niet evenaarbaar zijn
maar, in alle vertrouwen, voorlopig is het nog gewoon "een restjespot"
- janneman
- Berichten: 6358
- Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
- Locatie: Sittard
- Contacteer:
Mijn eigen ervaringen op het gebied van tabakmengen zijn matig; over het algemeen bleek ik vooral goed te zijn in het tot uitdrukking brengen van de onprettigste kanten van verschillende tabakken. Als ik een smaakloze maar zachte tabak mengde met een zoete maar scherpe tabak, werd het een scherp en smaakloos eindproduct, dat doorgaans ook nog eens slechter brandde.
Ik laat dit tegenwoordig met liefde aan vaklieden over... Ik heb al mijn vaardigheden al nodig om uit te zoeken hoe ik een door deskundien gemaakte tabak op z'n lekkerst kan roken (welke pijp, hoe hard of zacht stoppen, hoe aansteken en hoe te roken).
Groet, Janneman
Ik laat dit tegenwoordig met liefde aan vaklieden over... Ik heb al mijn vaardigheden al nodig om uit te zoeken hoe ik een door deskundien gemaakte tabak op z'n lekkerst kan roken (welke pijp, hoe hard of zacht stoppen, hoe aansteken en hoe te roken).
Groet, Janneman
-
- Berichten: 90
- Lid geworden op: 08 feb 2011 17:55
- Locatie: Maastricht
- Contacteer:
Het mengen van tabakken
Ik heb vroeger wel eens gehoord dat pijptabkken gemengd werden. Wie doet dat nog? Welke tabakken mengen jullie dan?
-
- Berichten: 648
- Lid geworden op: 24 okt 2010 12:08
- Locatie: Moos-Herk
-
- Berichten: 648
- Lid geworden op: 24 okt 2010 12:08
- Locatie: Moos-Herk
-
- Berichten: 90
- Lid geworden op: 08 feb 2011 17:55
- Locatie: Maastricht
- Contacteer:
- janneman
- Berichten: 6358
- Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
- Locatie: Sittard
- Contacteer:
Mijn eigen experimenten met zelf tabak mengen zijn nooit zo succesvol geweest, op een paar uitzonderingen na. Tabak mengen vergt meer smaak en geurgevoeligheid dan waar ik blijkbaar over beschik. De meest voorkomende uitkomst was dat ik aan het eind een perfect tabaksmengsel over hield dat precies de meest vervelende eigenschappen van de individuele tabakken tot uitdrukking wist te brengen.
De succesvolle uitzonderingen draaien allemaal rond het zelfde; Latakia toevoegen aan een tabak die al een heel klein beetje Latakia heeft. Vroeger werd Latakia echt als een greep in het kruidenrek gebruikt, met mate. Nu bevatten de meeste Latakiatabakken veel meer Latakia, waardoor die smaak het voornaamste kenmerk van een blend wordt, maar er zijn nog wel wat van die ouderwetse blends te krijgen. Mac Baren is in een aantal gevallen ouderwets zuinig met Latakia, en ook Kong Frederik IX en Sail Natural vallen in die groep. En dat soort tabakken reageert heel goed op het zelf verder op smaak brengen met wat extra Latakia. Het is ook leerzaam om daarmee te experimenteren; je leert wat een toevoeging doet die je nog niet eens zelfstandig proeft, en je ontdekt ook hoe een smaak de rest van de tabak kan 'uitwissen'.
Wat ook nog wel wil werken is latakia bij de baai-achtige tabakken. Ik wijs in dit verband even op de succesgolf van Smoorder #1 tabak na onze Meeting in het Antwerpse...
Hmmm, als ik het bovenstaande zo nog eens doorlees is het eigenlijk wel duidelijk, alles wordt beter als je er Latakia door roert...
Een paar tips voor hen die dit serieus willen proberen.
Om te beginnen hebben de meeste pijprokers die ik ken wel een 'rest-vat', een pot of blik waarin gewoon alle restjes tabak komen. Dat mengsel is rookbaar, in de meeste gevallen zelfs best wel verrassend. Simpelweg tabak bij elkaar gooien werkt dus. Het is overigens wel sprekend dat dat restantenblik doorgaans steeds voller wordt; blijkbaar is het toch weer niet zo geslaagd dat je er gewone tabak voor laat staan...
Een beter effect krijg je als je de tabak een tikkeltje te vochtig maakt (gebruik in dit geval gekookt water tegen schimmelvorming!), dan de tabakken mengt met elkaar, en dat mengsel tenslotte samenperst en één of twee maanden laat staan. De smaken worden daardoor veel beter met elkaar vermengd, de tabak wordt meer één geheel en gaat er uiteindelijk ook gelijkmatiger van branden (als de tabak weer op de juiste droogte is).
Dat samenpersen is overigens eenvoudig; ik gebruikte vroeger een goed gewassen conservenblik waarbij het losgesneden blikken deksel op de tabak werd gelegd, gevold door een ouderwets metalen gewicht van een halve kilo. In de loop van een paar weken zakte dat gewicht dan langzaam omlaag, de tabak samen persend.
De succesvolle uitzonderingen draaien allemaal rond het zelfde; Latakia toevoegen aan een tabak die al een heel klein beetje Latakia heeft. Vroeger werd Latakia echt als een greep in het kruidenrek gebruikt, met mate. Nu bevatten de meeste Latakiatabakken veel meer Latakia, waardoor die smaak het voornaamste kenmerk van een blend wordt, maar er zijn nog wel wat van die ouderwetse blends te krijgen. Mac Baren is in een aantal gevallen ouderwets zuinig met Latakia, en ook Kong Frederik IX en Sail Natural vallen in die groep. En dat soort tabakken reageert heel goed op het zelf verder op smaak brengen met wat extra Latakia. Het is ook leerzaam om daarmee te experimenteren; je leert wat een toevoeging doet die je nog niet eens zelfstandig proeft, en je ontdekt ook hoe een smaak de rest van de tabak kan 'uitwissen'.
Wat ook nog wel wil werken is latakia bij de baai-achtige tabakken. Ik wijs in dit verband even op de succesgolf van Smoorder #1 tabak na onze Meeting in het Antwerpse...
Hmmm, als ik het bovenstaande zo nog eens doorlees is het eigenlijk wel duidelijk, alles wordt beter als je er Latakia door roert...
Een paar tips voor hen die dit serieus willen proberen.
Om te beginnen hebben de meeste pijprokers die ik ken wel een 'rest-vat', een pot of blik waarin gewoon alle restjes tabak komen. Dat mengsel is rookbaar, in de meeste gevallen zelfs best wel verrassend. Simpelweg tabak bij elkaar gooien werkt dus. Het is overigens wel sprekend dat dat restantenblik doorgaans steeds voller wordt; blijkbaar is het toch weer niet zo geslaagd dat je er gewone tabak voor laat staan...
Een beter effect krijg je als je de tabak een tikkeltje te vochtig maakt (gebruik in dit geval gekookt water tegen schimmelvorming!), dan de tabakken mengt met elkaar, en dat mengsel tenslotte samenperst en één of twee maanden laat staan. De smaken worden daardoor veel beter met elkaar vermengd, de tabak wordt meer één geheel en gaat er uiteindelijk ook gelijkmatiger van branden (als de tabak weer op de juiste droogte is).
Dat samenpersen is overigens eenvoudig; ik gebruikte vroeger een goed gewassen conservenblik waarbij het losgesneden blikken deksel op de tabak werd gelegd, gevold door een ouderwets metalen gewicht van een halve kilo. In de loop van een paar weken zakte dat gewicht dan langzaam omlaag, de tabak samen persend.
Groet, Janneman
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
-
- Berichten: 90
- Lid geworden op: 08 feb 2011 17:55
- Locatie: Maastricht
- Contacteer:
-
- Berichten: 2035
- Lid geworden op: 20 sep 2010 04:39
- Locatie: Zuidwolde (DR)
- Joey Peters
- Berichten: 1347
- Lid geworden op: 20 mar 2009 17:46
- Locatie: Heerlerheide
Ben ooit gewaarschuwd, dat 2 uitgesproken zoete smaken/aroma's lang niet altijd goed samengaan. Toch eigenwijs geweest destijds en voor een mengwedstrijd (ik praat nu echt over meer dan 15 jaar geleden) 2 delen Kentucy Bird, 1 deel Danske Light en 1 deel Compaenen Nr.198 gemengd. Werd ik tweede mee in Nederland.
Daarna eigenlijk nooit meer tabak gemengd. Er is zoveel keuze.
Oh, wacht even. Jaren terug in Kopenhagen in de winkel van My Own Blend nog eens wat samen laten stellen. Geweldige winkel, alle recepturen kun je zelf naar je eigen hand zetten.
Daarna eigenlijk nooit meer tabak gemengd. Er is zoveel keuze.
Oh, wacht even. Jaren terug in Kopenhagen in de winkel van My Own Blend nog eens wat samen laten stellen. Geweldige winkel, alle recepturen kun je zelf naar je eigen hand zetten.
-
- Berichten: 90
- Lid geworden op: 08 feb 2011 17:55
- Locatie: Maastricht
- Contacteer:
-
- Berichten: 90
- Lid geworden op: 08 feb 2011 17:55
- Locatie: Maastricht
- Contacteer:
Inderdaad Haddock, praat me er niet van. We gaan hier wel off-topic (excuses daarvoor), maar als ik zie welke bedrijven nu geweldige pogingen laten liggen om de markt hier op te peppen. Ik ben met Rudi (van tobaccoshop.nl) naar enkele vergaderingen geweest om het assortiment van bijvoorbeeld Ermuri hier goed in de markt te zetten. Helaas hebben de bedrijven met distributie en verkoopapparaat schijnbaar andere belangen.Haddocks schreef:Bimalt was echt een specialistisch bedrijf met kennis van zaken. Het is gewoon zonde dat er op de Nederlandse markt geen ruimte meer voor is.
Maar goed, we zullen daar op een andere keer nog wel eens over babbelen. Ik vind het leuk dat jij, als iemand uit de handel, hier op dit forum meeschrijft. En mijn complimenten voor jouw houding hier, geen overmatige reclame e.d.
Laten we dit topic nu maar vrijhouden voor het mengen van tabak. Ik kom binnenkort weleens even buurten bij je in Maastricht, als ik mijn moeder ga bezoeken in Limburg.
-
- Berichten: 90
- Lid geworden op: 08 feb 2011 17:55
- Locatie: Maastricht
- Contacteer:
-
- Berichten: 103
- Lid geworden op: 08 okt 2009 17:01
- Locatie: Amstelveen
Goeie tip Janneman! Dit ga ik zeker eens proberen! Lijkt me een erg leuk project!janneman schreef: Dat samenpersen is overigens eenvoudig; ik gebruikte vroeger een goed gewassen conservenblik waarbij het losgesneden blikken deksel op de tabak werd gelegd, gevold door een ouderwets metalen gewicht van een halve kilo. In de loop van een paar weken zakte dat gewicht dan langzaam omlaag, de tabak samen persend.
Maar voor de zekerheid wel even een vraag; hoe vochtig moet je de tabak maken?
Moet je hem op de vochtigheidsgraad van een rookbare tabak maken als je hem gaat persen of vochtiger?
Het lijkt me zowiezo leuk om een keer een hele serie mengtabakken aan te schaffen en zo te leren over de afzonderlijke smaken van verschillende tabakken. En hoe deze op elkander reageren...
zie bijvoorbeeld http://www.4noggins.com/blendingtobacco.aspx
Dit doet me trouwens aan het volgende denken, ik heb twee jaar geleden een keer een tupperwarebak met versgemalen koffiebonen en wat verschillende sigaren gevuld. Toen ik na een paar maanden de bak opende en de sigaren rookte merkte ik duidelijk dat de koffie een invloed had uitgeoefend op de smaak van de sigaren. Het heeft me er alleen nooit toe gezet om het nog eens te doen want ik vond het geen grote verbetering qua smaak. Maar zou je zoeiets ook niet met pijptabak kunnen doen? Iemand ervaring met een dergelijke actie? Of iemand een ander idee om je tabak zelf thuis te 'sauzen' met een of ander smaakje?
Vandaag getest:
Echte Friesche Heerenbaai en een latakia topping (Solani - Blend 779) (met dank aan forumlid).
Dit betekent een bijna volle lading baai en een beetje latakia tabak bovenop. Dit bevalt uitzonderlijk goed, kan ik wel zeggen. Dat zal ik vaker doen!
Echte Friesche Heerenbaai en een latakia topping (Solani - Blend 779) (met dank aan forumlid).
Dit betekent een bijna volle lading baai en een beetje latakia tabak bovenop. Dit bevalt uitzonderlijk goed, kan ik wel zeggen. Dat zal ik vaker doen!
Zou moeten lukken, Enrique. Tabak heeft de eigenschap snel andere aroma's en smaken op te nemen. Daarom laat het zich zo gemakkelijk sauzen. En gemakkelijk homogeen te maken door het dicht opeen te persen. Experimenteer er lekker op los, zou ik zeggen.Enrique schreef:Dit doet me trouwens aan het volgende denken, ik heb twee jaar geleden een keer een tupperwarebak met versgemalen koffiebonen en wat verschillende sigaren gevuld. Toen ik na een paar maanden de bak opende en de sigaren rookte merkte ik duidelijk dat de koffie een invloed had uitgeoefend op de smaak van de sigaren. Het heeft me er alleen nooit toe gezet om het nog eens te doen want ik vond het geen grote verbetering qua smaak. Maar zou je zoeiets ook niet met pijptabak kunnen doen? Iemand ervaring met een dergelijke actie? Of iemand een ander idee om je tabak zelf thuis te 'sauzen' met een of ander smaakje?
Misschien een tip: neem een neutrale tabak, zoals Danske Light (of hoe heet dat tegenwoordig) en dat is een goede neutrale basis om mee te experimenteren..
- tweetakt [*RIP*]
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 03 jan 2011 23:31
- Locatie: Beegden
- Bart Iron
- Moderator
- Berichten: 3789
- Lid geworden op: 07 sep 2010 06:49
- Locatie: Leusden
Interessant allemaal.
Dat persen gaat nog met veel druk gepaard. Dat had ik niet verwacht.
Verschillende meng technieken:
http://pipesmagazine.com/blog/put-that- ... processes/
Dat persen gaat nog met veel druk gepaard. Dat had ik niet verwacht.
Verschillende meng technieken:
http://pipesmagazine.com/blog/put-that- ... processes/
- janneman
- Berichten: 6358
- Lid geworden op: 14 feb 2009 17:17
- Locatie: Sittard
- Contacteer:
Meer druk dan ik met een bankschroef voor elkaar kreeg in elk geval, dat persen wat ik deed stelde niet veel voor, maar leek de tabak wel na afloop wat 'egaler' van smaak te maken
Groet, Janneman
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
youtube pijp-rook-filmpjes: http://www.youtube.com/user/oeoek1?feature=mhee
mijn 'pijpenboek': http://members.home.nl/j.kusters/PIJPENBOEK.htm
mijn pijpenrek: viewtopic.php?f=41&t=1822
-
- Berichten: 90
- Lid geworden op: 08 feb 2011 17:55
- Locatie: Maastricht
- Contacteer:
-
- Berichten: 103
- Lid geworden op: 08 okt 2009 17:01
- Locatie: Amstelveen
Een erg surprising mix aan het roken in de Rattray's Old Gowrie pijp!
1 ruim deel Solani - aged burley flake
1 deel MCBaren - vanilla cream flake
1 klein deel Peterson - irish flake
Wat mij betreft een aangename mix die ik best nog wel eens zou kunnen
maken. Er blijft maar een soort speculaas achtige smaak terugkeren. Die
was aan het begin helemaal duidelijk te herkennen maar nu (halverwege)
komt ie slechts af en toe langs.
De irishflake vond ik op zichzelf niet echt geslaagd, iets te ruw van smaak maar blijkt nu leuk om mee op te vijzelen Hmmm, volgende keer 1 deel vcf en klein deel abf en een heel klein deel if, lijkt me misschien nog wel lekkerder!
1 ruim deel Solani - aged burley flake
1 deel MCBaren - vanilla cream flake
1 klein deel Peterson - irish flake
Wat mij betreft een aangename mix die ik best nog wel eens zou kunnen
maken. Er blijft maar een soort speculaas achtige smaak terugkeren. Die
was aan het begin helemaal duidelijk te herkennen maar nu (halverwege)
komt ie slechts af en toe langs.
De irishflake vond ik op zichzelf niet echt geslaagd, iets te ruw van smaak maar blijkt nu leuk om mee op te vijzelen Hmmm, volgende keer 1 deel vcf en klein deel abf en een heel klein deel if, lijkt me misschien nog wel lekkerder!