Exotische ingredienten en hun gebruik

Naast het pijproken natuurlijk ...
Gebruikersavatar
pipealicious
Berichten: 281
Lid geworden op: 14 nov 2011 22:48
Locatie: Antwerpen

Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door pipealicious » 18 dec 2011 19:21

Hoi, We zijn allemaal wel eens op zoek naar wat vreemde smaken, niet alleen in pijptabak, maar ook in onze keuken, om onze oude gerechten weer wat aantrekkelijker te maken, of om totaal eens iets niews te proberen.

Daarom doe ik graag een oproep om eens een ongewoon ingredient, kruid, of sausje in de kijker te zetten. Vermeld ook waar je het eventueel kan kopen en in welke gerechten je het liefste gebruikt.

Zo vind ik in nederland makkelijk de zoete sojasaus of ketjap, hetgeen in belgie veel lastiger te krijgen is in de supermarkten.
Heerlijk bij rijst of noedelschotels.

Wat ik vandaag nog heb gebruikt is indische mango chutney. Een soort van zoet-zure jam die men vaak als dipje of voor in sauzen gebruikt. Ik had vandaag hongaarse goulash gemaakt (stoofcarbonaden met een saus gebaseerd op ui, paprika's en tomaten) en omdat het toch nog maar redelijk gewoontjes smaakte voegde ik er 2 dikke soeplepels mango chutney aan toe. Gaf er een lekkere extra toets aan.



Afbeelding

Kynikos
Berichten: 1897
Lid geworden op: 28 sep 2009 14:12

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Kynikos » 20 dec 2011 00:00

Exotisch? Misschien niet écht. Maar wel ongebruikelijk voor veel Nederlanders en Vlamingen, terwijl het voor mij altijd een trouwe vriend in de keuken is:

Afbeelding

Een paar drupjes brengen al snel leven in het meest banale gerecht.

Gebruikersavatar
Eliminator
Moderator
Berichten: 14430
Lid geworden op: 25 okt 2010 09:34
Locatie: Rotterdam

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Eliminator » 20 dec 2011 00:14

Tabasco,.... nice, ook niet te versmaden in een aantal shooters met ballen ! (drankjes)

Zelf ben ik (qua gerechten) een grootverbruiker van Afbeelding
Afbeelding

Gebruikersavatar
pipealicious
Berichten: 281
Lid geworden op: 14 nov 2011 22:48
Locatie: Antwerpen

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door pipealicious » 20 dec 2011 01:12

Ook heel lekker is kurkuma, een soort mengeling van currypoeders en peper. toch beter dan de gewone curry en het kleurt ook heel sterk. Ook verse koriander is een fantastisch ingredient.

Henk de Jong
Berichten: 263
Lid geworden op: 13 apr 2009 17:57
Locatie: Leusden

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Henk de Jong » 20 dec 2011 02:54

Eliminator schreef:Tabasco,.... nice, ook niet te versmaden in een aantal shooters met ballen ! (drankjes)

Zelf ben ik (qua gerechten) een grootverbruiker van Afbeelding

Is dat Turkse sambal?

Gebruikersavatar
Eliminator
Moderator
Berichten: 14430
Lid geworden op: 25 okt 2010 09:34
Locatie: Rotterdam

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Eliminator » 20 dec 2011 08:41

Henk de Jong schreef:
Is dat Turkse sambal?
Nope, dit komt bij een Indonesische toko vandaan.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Martin Romijn
Berichten: 3294
Lid geworden op: 23 sep 2009 14:19
Locatie: Leerdam
Contacteer:

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Martin Romijn » 20 dec 2011 19:21

Kynikos schreef:Exotisch? Misschien niet écht. Maar wel ongebruikelijk voor veel Nederlanders en Vlamingen, terwijl het voor mij altijd een trouwe vriend in de keuken is:

Afbeelding

Een paar drupjes brengen al snel leven in het meest banale gerecht.
Al jaren onmisbaar in mijn keuken. Wat ik een superlekkere combi vind; een zachtgekookt eitje, daar 5 druppels tabasco in en een beetje zout en dan lekker leeg lepelen. Vaste prik elke zondag ochtend...
Afbeelding pijpen, tampers, en meer...

robvoorburg
Berichten: 12118
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door robvoorburg » 20 dec 2011 20:30

Natuurlijk tabasco een klassieker in de keuken, ernaast staat
de worcestershire sauce van Lea & Perrins in mijn keukenkastje.
Een smaakverhoger van soepen, sauzen, stoofpotjes, dressings,
maar een beetje door tomatensap al dan niet met tobasco kan
ook goed.

Gebruikersavatar
Bommel
Berichten: 13647
Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Bommel » 20 dec 2011 20:31

Afbeelding[/url
Is in huize Bommel onmisbaar bij simpele rijstschotels of lekker dippen met Kroepoek.

[url=http://postimage.org/image/cn9scy0l7/]Afbeelding

Is heerlijk bij Nasi of Bami maar ook met andere rijstgerechten met echte oosterse inslag.
Deze verrassende combinatie van groene en rode pepers met een toevoeging van tomaat is pittig met een zacht fris zoetje.
Ooit deze sambal eens voor de nieuwsgierigheid gekocht in een toko en sinds dien een vast tafelgenoot.
Afbeelding

Gebruikersavatar
St Patrick
Berichten: 4380
Lid geworden op: 20 nov 2010 12:54

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door St Patrick » 21 dec 2011 00:31

Ik ben zelf een behoorlijke keukenprins (heb ik van mijn vader) kan ik je zeggen, maar wat echt voor mij onmisbaar is:
Eens in de zoveel dagen een zakje Billtong. Gedroogd vlees, aan stukjes gesneden en op een onwijs lekkere zuid-afrikaanse (want dat is dit tenslotte) manier bereidt. Daar kan je mij voor wakker maken...
:B
*****Wie de pijp niet rooken kan, heeft er het Vermaak niet van*****

Gebruikersavatar
Jos
Berichten: 5615
Lid geworden op: 25 okt 2009 18:34
Locatie: Groot Mokum

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Jos » 21 dec 2011 16:15

Niet zo schokkend, het betreft 'slechts' zout. Maar al heel lang heb ik uitsluitend Himalayazout. Vroeger begonnen met enorme klompen waar ik dan afgeslagen stukken met de hamer moest verpulveren. Later ben ik er achter gekomen dat dit zout ook in enkele winkels in potjes te koop is in wat grove korrels.
De voornaamste reden dat ik Himalayazout gebruik is dat ik het gewoon lekker vind, zout met een bijzondere smaak dat niet alleen maar zout smaakt.. Ook een paar korrels zo op de tong vind ik niet te versmaden.
spuit elf des forumsdoctorate of pipe smoking - Pipe Smoking Universityzwembadpas specialist
correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI
wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen

Gebruikersavatar
pipealicious
Berichten: 281
Lid geworden op: 14 nov 2011 22:48
Locatie: Antwerpen

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door pipealicious » 21 dec 2011 17:55

Jos schreef:Niet zo schokkend, het betreft 'slechts' zout. Maar al heel lang heb ik uitsluitend Himalayazout. Vroeger begonnen met enorme klompen waar ik dan afgeslagen stukken met de hamer moest verpulveren. Later ben ik er achter gekomen dat dit zout ook in enkele winkels in potjes te koop is in wat grove korrels.
De voornaamste reden dat ik Himalayazout gebruik is dat ik het gewoon lekker vind, zout met een bijzondere smaak dat niet alleen maar zout smaakt.. Ook een paar korrels zo op de tong vind ik niet te versmaden.
Interessant, waar kan je dat spul in potjes kopen, Jos?

Gebruikersavatar
Toon
Berichten: 1153
Lid geworden op: 27 sep 2010 21:22
Locatie: Achterhoek

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Toon » 21 dec 2011 18:51

pipealicious schreef: Interessant, waar kan je dat spul in potjes kopen, Jos?
Als je even googled op Himalayazout kom je al veel winkels tegen.
Eén van de eerste is de site Yogini. Mijn vrouw besteld daar regelmatig en bevalt erg goed. (Zij is yogadocente met een eigen praktijk(je) bij ons aan huis en verkoopt ook veel zaken die hieraan gerelateerd zijn.)
-- Laat het leven ook eens van jou genieten --

Gebruikersavatar
metaltommy
Berichten: 2032
Lid geworden op: 20 sep 2010 04:39
Locatie: Zuidwolde (DR)

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door metaltommy » 22 dec 2011 00:29

al jaren koop ik op de markt in hoogeveen mn bakjes met kruiden van peper en zout tot cajun , piripiri, tot noem het maar op. even schaamteloos reclame maken http://www.megrokruiden.nl/
Groet,
Tom

robvoorburg
Berichten: 12118
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door robvoorburg » 22 dec 2011 11:14

Welliswaar geen ingredient maar wel een goede
hulp in de (exotische) keuken is een vijzel.

Door je ingredienten te vijzelen haal je de smaken
optimaal uit het te vijzelen, bovendien gaan ze,
zoals de Fransen zeggen, een huwelijk aan.

Zorg wanneer je zo'n ding koopt dat de vijzel
voldoende groot is, zodat je er goed in kan werken.

Gebruikersavatar
teunis
Berichten: 1495
Lid geworden op: 26 nov 2010 09:21
Locatie: Coevorden

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door teunis » 22 dec 2011 12:20

pipealicious schreef:Ook heel lekker is kurkuma, een soort mengeling van currypoeders en peper. toch beter dan de gewone curry en het kleurt ook heel sterk. Ook verse koriander is een fantastisch ingredient.
Als kurkuma het zelfde is als koenjit, dan is het -in Nederland althans- GEEN menging van currypoeders en peper, maar gemalen geelwortel en een ONDERDEEL van kerrie.
Kerrie, of curry, is een samenspel van minstens 9 diverse kruiden en specerijen en elke Indiase familie heeft zijn eigen recept... :shock: "vaste" onderdelen zijn koenjit, gemalen peper (van paprika via lombok tot mdme Jenet), nootmuskaat en kaneel; de in Nederland gekochte kerrie (van bijv. Conimex) is vaak een milde variant, maar vergis je niet, Bengaalse kerrie is behoorlijk scherper. Een mooie tussenvorm is de Hindoestaanse kerrie (in kilozak te koop in Hoogeveen :lol: ). Zoals gezegd, in India zijn zeer talrijke varianten....
Koenjit kleurt sterk geel en is licht bitter. Wordt in de (arme) Indiase keuken gebruikt om rijst te kleuren i.p.v. met saffraan (erg duur). Gele rijst eten geeft voorspoed en geluk... :roll:

Probeer eens Garam Masala: Geroosterde specerijen, minstens een menging van 10. Heel anders dan kerrie en niet scherp, eerder nootmuskaat- en kaneelachtig.
Wie zoekt naar (een) waarheid, moet durven twijfelen.

Gebruikersavatar
teunis
Berichten: 1495
Lid geworden op: 26 nov 2010 09:21
Locatie: Coevorden

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door teunis » 22 dec 2011 12:28

metaltommy schreef:al jaren koop ik op de markt in hoogeveen mn bakjes met kruiden van peper en zout tot cajun , piripiri, tot noem het maar op. even schaamteloos reclame maken http://www.megrokruiden.nl/
Tom....Welkom terug!

En hoewel reclame, ik wist dit niet. Ik ga altijd in het winkelcentrumpje links van het Haagje bij een Turkse winkel mij kruiden halen! Dank voor jouw tip. :lol:
Wie zoekt naar (een) waarheid, moet durven twijfelen.

Kynikos
Berichten: 1897
Lid geworden op: 28 sep 2009 14:12

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Kynikos » 22 dec 2011 13:48

Volgens mij ben ik in m'n vorige leven een arme Indiër geweest, want ik heb ook altijd paprikapoeder en kurkuma gereed staan om kleur toe te voegen waar dat nodig is. Verder zie ik dat niet veel in m'n omgeving.

Gebruikersavatar
metaltommy
Berichten: 2032
Lid geworden op: 20 sep 2010 04:39
Locatie: Zuidwolde (DR)

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door metaltommy » 22 dec 2011 17:30

[quote]Ik ga altijd in het winkelcentrumpje links van het Haagje bij een Turkse winkel mij kruiden halen![quote] nou weet ik dat er voor de verbouwing in de nije nerging een turkse winkel zat,maar of die er nog zit weet ik niet, haalde ik vaak mn peperkorrels vandaan. ennuh ik ben nooit weggeweest. poste alleen wat minder ;)
Groet,
Tom

Kynikos
Berichten: 1897
Lid geworden op: 28 sep 2009 14:12

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Kynikos » 22 dec 2011 19:18

Blijkbaar zo weinig dat je vergeten bent hoe je moet quoten. :P

Gebruikersavatar
Master-Fan
Berichten: 465
Lid geworden op: 09 jun 2011 13:57
Locatie: Delluft

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Master-Fan » 23 dec 2011 10:36

Martin Romijn schreef:
Kynikos schreef:Exotisch? Misschien niet écht. Maar wel ongebruikelijk voor veel Nederlanders en Vlamingen, terwijl het voor mij altijd een trouwe vriend in de keuken is:

Afbeelding

Een paar drupjes brengen al snel leven in het meest banale gerecht.
Al jaren onmisbaar in mijn keuken. Wat ik een superlekkere combi vind; een zachtgekookt eitje, daar 5 druppels tabasco in en een beetje zout en dan lekker leeg lepelen. Vaste prik elke zondag ochtend...
hier gaan sowieso altijd wat druppeltjes van door de soep. Je mist het gewoon als het er niet in zit. Een geniale vloeistof, hij ruikt ook zo enorm lekker !
Winslow #1, Peterson de luxe Mixture, Peterson Connoisseur's choice, Stanwell Vanilla, Stanwell Guarana, Alsbo Vanilla, Danske Holger Mango & Vanilla, Kentucky Bird, WO Larsen golden dream, Alsbo Black, Mac Baren Navy Flake, Stad Ootmarsum extra krul

http://www.haraldmaas.nl

Gebruikersavatar
Luys
Moderator
Berichten: 2729
Lid geworden op: 10 jun 2010 12:14
Locatie: Zoetermeer

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Luys » 23 dec 2011 11:11

Tip: probeer eens een paar druppels Tobasco in Spa Rood: dan ruikt het echt niet lekker, en het is smerig om te drinken ook!
Pijproker des forums

Gebruikersavatar
Mus
Berichten: 1069
Lid geworden op: 17 feb 2011 14:05
Locatie: Helmond

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Mus » 23 dec 2011 11:27

Ik heb alleen peper, zout, kaneel, paprikapoeder en nootmuskaat in de kast staan. Ik ben geen liefhebber van uitbundig gekruid eten. Sambal, tabasco en mosterd komen er bij mij niet in (als ik mosterd alleen maar ruik dan word ik al misselijk)...

Gebruikersavatar
smoorder
Dichter des Forum
Berichten: 1084
Lid geworden op: 23 apr 2009 12:43
Locatie: Mechelen B

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door smoorder » 23 dec 2011 13:07

Sun Wah in het verre Antwerpen ...
of iets dichter bij voor pipalicious ;-)
een bron van , nu ja, alles eigenlijk, tot lering en vermaak.
De meest onmogelijke grondstoffen - het chinees gedachtegoed dat al wat beweegt en niet beweegt eetbaar is in acht genomen - liggen op de rekken als betrof het ordinaire tomaten en verweesde bloemkolen.
En de oosterse keuken is er inderdaad éen met een hemelsbreed smakenpalet.
S

Gebruikersavatar
pipealicious
Berichten: 281
Lid geworden op: 14 nov 2011 22:48
Locatie: Antwerpen

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door pipealicious » 23 dec 2011 18:49

smoorder schreef:Sun Wah in het verre Antwerpen ...
of iets dichter bij voor pipalicious ;-)
een bron van , nu ja, alles eigenlijk, tot lering en vermaak.
De meest onmogelijke grondstoffen - het chinees gedachtegoed dat al wat beweegt en niet beweegt eetbaar is in acht genomen - liggen op de rekken als betrof het ordinaire tomaten en verweesde bloemkolen.
En de oosterse keuken is er inderdaad éen met een hemelsbreed smakenpalet.
S
De laatste keer dat ik in de Sun Wah ben geweest, begon ik geloof ik te kokhalzen van het geurenpallet dat erbinnen hing. Maar je vind er idd waarschijnlijk 'alles'. (inclusief dode schoonmoeders)

Gebruikersavatar
Eliminator
Moderator
Berichten: 14430
Lid geworden op: 25 okt 2010 09:34
Locatie: Rotterdam

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Eliminator » 23 dec 2011 23:16

pipealicious schreef:....... (inclusief dode schoonmoeders)
Er is een tijd geweest dat ik haar graag had meegenomen naar deze plek dan :mrgreen: , gelukkig inmiddels al jaren met mijn huidige vrouw en geen last meer van 'the devil herself' *de moeder dus van m'n ex*
Afbeelding

Gebruikersavatar
Paasei
Berichten: 4560
Lid geworden op: 18 jan 2010 18:31
Locatie: Wuustwezel

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Paasei » 24 dec 2011 08:05

pipealicious schreef: De laatste keer dat ik in de Sun Wah ben geweest, begon ik geloof ik te kokhalzen van het geurenpallet dat erbinnen hing. Maar je vind er idd waarschijnlijk 'alles'. (inclusief dode schoonmoeders)
Weg blijven uit de sectie waar de gedroogde vissen en paddestoelen liggen, en dan zal het wel meevallen...
:lol:
De geneugten van de pijp (her)ontdekt in december 2008...

Gebruikersavatar
teunis
Berichten: 1495
Lid geworden op: 26 nov 2010 09:21
Locatie: Coevorden

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door teunis » 01 jan 2012 18:37

Er vanuit gaande dat je wat in jezelf opneemt van dat wat je eet, is het misschien niet onverstandig dode schoonmoeder (the devil herself) te eten; heb je meer weerstand tegen het vagevuur als DE tijd daar is.... :D
Wie zoekt naar (een) waarheid, moet durven twijfelen.

Gebruikersavatar
teunis
Berichten: 1495
Lid geworden op: 26 nov 2010 09:21
Locatie: Coevorden

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door teunis » 01 jan 2012 18:43

metaltommy schreef:
Ik ga altijd in het winkelcentrumpje links van het Haagje bij een Turkse winkel mij kruiden halen!
nou weet ik dat er voor de verbouwing in de nije nerging een turkse winkel zat,maar of die er nog zit weet ik niet, haalde ik vaak mn peperkorrels vandaan. ennuh ik ben nooit weggeweest. poste alleen wat minder ;)
Tom, die turkse winkel is verdwenen, daar zit nu een uitgebreide Aldi in!

Overigens, in het overdekte winkelcentrum naast de Tamboer zit een toko, en ook goed gesorteerd. Zelfs iets goedkoper dan op de markt.

Ik zag zo weinig posts van je, dat ik dacht dat je met stille trom verdwenen was :oops:
Blij te horen dat je ons niet verlaten hebt! :lol:
Wie zoekt naar (een) waarheid, moet durven twijfelen.

Gebruikersavatar
Paasei
Berichten: 4560
Lid geworden op: 18 jan 2010 18:31
Locatie: Wuustwezel

Re: Exotische ingredienten en hun gebruik

Bericht door Paasei » 01 jan 2012 18:50

Hoi Teunis,
de vraag is hier misschien al gesteld (en misschien zelfs al beantwoord)... als jullie het over een 'toko' hebben, welk soort winkel is dat dan? Indonesisch?
De geneugten van de pijp (her)ontdekt in december 2008...

Plaats reactie