Wat paft de schot ? - deel 2

Naast het pijproken natuurlijk ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Dukdalf
Berichten: 2121
Lid geworden op: 18 okt 2011 08:08

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Dukdalf » 04 mar 2018 22:12

Ik vrees dat we de dader nooit zullen achterhalen. Iedereen, ook ikzelf als overtuigd onschuldige, zal dus de straf van een vastgesteld weekmenu moeten ondergaan. Morgen te beginnen met bloemkool en saucijsjes en een Ome-Willem papje :mrgreen: .

Gebruikersavatar
Eliminator
Moderator
Berichten: 14472
Lid geworden op: 25 okt 2010 09:34
Locatie: Rotterdam

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Eliminator » 04 mar 2018 22:59

Inmiddels enkele dagen met de Tajine aan het koken, wat een geweldige uitvinding.
Of het nu de 'slow-cooking' is of de daadwerkelijke vorm van de Tajine, maar de ervaring is overweldigend.
De smaken zijn intenser dan ik welk wok-gerecht dan ook.
Ik kan er, simpelweg door tijdgebrek, niet elke dag gebruik van maken, maar heb je wat meer de tijd, ga de uitdaging aan !
Voor een Tajine en een vlamverdeler ben je gemiddeld onder de vijftig euro kwijt en mijn mening is dat het dat zeker waard is.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Tobias Tobit
Berichten: 1414
Lid geworden op: 03 mar 2015 12:23

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Tobias Tobit » 04 mar 2018 23:28

Eliminator schreef:
04 mar 2018 22:59
Inmiddels enkele dagen met de Tajine aan het koken, wat een geweldige uitvinding.
Of het nu de 'slow-cooking' is of de daadwerkelijke vorm van de Tajine, maar de ervaring is overweldigend.
De smaken zijn intenser dan ik welk wok-gerecht dan ook.
Ik kan er, simpelweg door tijdgebrek, niet elke dag gebruik van maken, maar heb je wat meer de tijd, ga de uitdaging aan !
Voor een Tajine en een vlamverdeler ben je gemiddeld onder de vijftig euro kwijt en mijn mening is dat het dat zeker waard is.
Ik neem aan dat die Tajine van aardewerk is gemaakt? Ik kook namelijk al een paar jaar op inductie en ben bang dat ik dus geen gebruik kan maken van dit mooie kookgerei.
Tobias 6:8,9 indien iemand gekweld wordt van de duivel of boze geest, moet gij roken die voor die man of die vrouw, en hij zal niet meer gekweld worden.

Gebruikersavatar
The_Undertaker
Administrator
Berichten: 8176
Lid geworden op: 22 nov 2012 17:37

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door The_Undertaker » 04 mar 2018 23:38

Daar zijn inmiddels oplossingen voor. Google op 'tajine inductie' en gij zult vinden.
"The greatest difficulty is the mental resistance to things that arise, and the underlying assumption that they should not." - Eckhart Tolle

Gebruikersavatar
Eliminator
Moderator
Berichten: 14472
Lid geworden op: 25 okt 2010 09:34
Locatie: Rotterdam

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Eliminator » 04 mar 2018 23:43

Inderdaad van aardewerk, maar eveneens inderdaad, zijn daar oplossingen voor.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Eliminator
Moderator
Berichten: 14472
Lid geworden op: 25 okt 2010 09:34
Locatie: Rotterdam

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Eliminator » 04 mar 2018 23:57

De truck is 'vocht', de Tajine gaat zijn werk doen door 'stomen', maar omdat het een gesloten geheel is (op een overdruk gaatje na) blijven alle smaken maximaal behouden.
Heel langzaam verwarmen en verder de kracht van geduld beheersen is 'the thing'.

Niet meerdere malen 'effe kijken', maar vertrouwen op de Tajine, voeg de ingredienten toe op volgorde van garingstijd, de juiste kruiden en wacht een meer dan gebruikelijke tijd (vergeleken bij traditioneel koken) en laat u verassen.

En al snel leer je dat vocht toebrengen op meerdere manieren kan dan 'een plonsje water toevoegen', een donker biertje, evt. met een bouillionblokje.

So far nodigt het uit naar meer,... veel meer.
Afbeelding

robvoorburg
Berichten: 12130
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door robvoorburg » 05 mar 2018 09:18

Bedankt voor het verslag Peter, het lijkt mij de
moeite van het proberen waard.

Gebruikersavatar
Asmodeus
Berichten: 3727
Lid geworden op: 18 jul 2014 16:42
Locatie: Schiedam

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Asmodeus » 05 mar 2018 09:20

Tobias Tobit schreef:
04 mar 2018 23:28
Eliminator schreef:
04 mar 2018 22:59
Inmiddels enkele dagen met de Tajine aan het koken, wat een geweldige uitvinding.
Of het nu de 'slow-cooking' is of de daadwerkelijke vorm van de Tajine, maar de ervaring is overweldigend.
De smaken zijn intenser dan ik welk wok-gerecht dan ook.
Ik kan er, simpelweg door tijdgebrek, niet elke dag gebruik van maken, maar heb je wat meer de tijd, ga de uitdaging aan !
Voor een Tajine en een vlamverdeler ben je
gemiddeld onder de vijftig euro kwijt en mijn mening is dat het dat zeker waard is.
Ik neem aan dat die Tajine van aardewerk is gemaakt? Ik kook namelijk al een paar jaar op inductie en ben bang dat ik dus geen gebruik kan maken van dit mooie kookgerei.
Ik heb hetzelfde ‘probleem’ . Gelukkig is er een eenvoudige oplossing en het heet ‘stoofpan met deksel’ . Afgezien van de charme van een echte aardewerken tajine en het feit dat het meteen een schaal is om op te dienen ben ik er geheel niet van overtuigd dat dit kookgerei een objectief voordeel biedt tov een goede stoofpan.

Gebruikersavatar
Paasei
Berichten: 4598
Lid geworden op: 18 jan 2010 18:31
Locatie: Wuustwezel

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Paasei » 05 mar 2018 10:13

Tobias Tobit schreef:
04 mar 2018 23:28
Eliminator schreef:
04 mar 2018 22:59
Inmiddels enkele dagen met de Tajine aan het koken, wat een geweldige uitvinding.
Of het nu de 'slow-cooking' is of de daadwerkelijke vorm van de Tajine, maar de ervaring is overweldigend.
De smaken zijn intenser dan ik welk wok-gerecht dan ook.
Ik kan er, simpelweg door tijdgebrek, niet elke dag gebruik van maken, maar heb je wat meer de tijd, ga de uitdaging aan !
Voor een Tajine en een vlamverdeler ben je gemiddeld onder de vijftig euro kwijt en mijn mening is dat het dat zeker waard is.
Ik neem aan dat die Tajine van aardewerk is gemaakt? Ik kook namelijk al een paar jaar op inductie en ben bang dat ik dus geen gebruik kan maken van dit mooie kookgerei.
Wij hebben een aardewerken Tajine, en die zet je eerst op een vlamverdeler om op te warmen en te beginnen, daarna in de oven op 120 - 140 om verder slow te garen. Echter, sinds we hier op inductie koken gaat dat niet meer. Brabantia (en nog wel een paar merken) hebben een goed alternatief : Tajine uit gietijzer. Gietijzer verdeelt je inductiehitte netjes, en kan je ook 'slow' laten gaan.
De geneugten van de pijp (her)ontdekt in december 2008...

Gebruikersavatar
Paasei
Berichten: 4598
Lid geworden op: 18 jan 2010 18:31
Locatie: Wuustwezel

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Paasei » 05 mar 2018 10:18

Asmodeus schreef:
05 mar 2018 09:20
Tobias Tobit schreef:
04 mar 2018 23:28
Eliminator schreef:
04 mar 2018 22:59
Inmiddels enkele dagen met de Tajine aan het koken, wat een geweldige uitvinding.
Of het nu de 'slow-cooking' is of de daadwerkelijke vorm van de Tajine, maar de ervaring is overweldigend.
De smaken zijn intenser dan ik welk wok-gerecht dan ook.
Ik kan er, simpelweg door tijdgebrek, niet elke dag gebruik van maken, maar heb je wat meer de tijd, ga de uitdaging aan !
Voor een Tajine en een vlamverdeler ben je
gemiddeld onder de vijftig euro kwijt en mijn mening is dat het dat zeker waard is.
Ik neem aan dat die Tajine van aardewerk is gemaakt? Ik kook namelijk al een paar jaar op inductie en ben bang dat ik dus geen gebruik kan maken van dit mooie kookgerei.
Ik heb hetzelfde ‘probleem’ . Gelukkig is er een eenvoudige oplossing en het heet ‘stoofpan met deksel’ . Afgezien van de charme van een echte aardewerken tajine en het feit dat het meteen een schaal is om op te dienen ben ik er geheel niet van overtuigd dat dit kookgerei een objectief voordeel biedt tov een goede stoofpan.
Het verschil zit toch in een paar wezenlijke zaken :
het de grote ondiepe oppervlakte van het pangedeelte zorgt voor een andere verdeling van je ingredienten
de piramidevorm die voor een andere stoombedruiping zorgt als bij een gewone stoofpan
het topje van de piramide waar je een scheut water in hoort te doen voor een beetje afkoeling bovenop wat voor meer condensatie tegen de wand zorgt

al deze dingen zorgen toch voor een andere smaakervering volgens mij (reeds uitgetest met een aantal bereidingen...) maar dat kan natuurlijk ook tussen de oren zitten...
De geneugten van de pijp (her)ontdekt in december 2008...

robvoorburg
Berichten: 12130
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door robvoorburg » 05 mar 2018 10:21

Ik las ergens dat de tajine voor gebruik eerst enige
tijd in water moet staan, slaan jullie dat over?

Gebruikersavatar
Paasei
Berichten: 4598
Lid geworden op: 18 jan 2010 18:31
Locatie: Wuustwezel

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Paasei » 05 mar 2018 10:40

robvoorburg schreef:
05 mar 2018 10:21
Ik las ergens dat de tajine voor gebruik eerst enige
tijd in water moet staan, slaan jullie dat over?
Dat is inderdaad de standaard, telkens voor gebruik een uurtje in proper water.
De geneugten van de pijp (her)ontdekt in december 2008...

Gebruikersavatar
Wowbagger
Berichten: 5571
Lid geworden op: 14 jun 2012 10:31

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Wowbagger » 05 mar 2018 10:50

Mijn schoonouders maken ook geregeld iets uit de Tajine klaar, en ik kan niet anders dan zeggen dat je er inderdaad een heerlijk sappig gerecht in kunt bereiden.
In hoeverre dit echter heel veel anders is dan de zaken die ik uit mijn Römertopf haal durf ik met mijn beperkte smaakpapillen niet te zeggen.

Gebruikersavatar
Asmodeus
Berichten: 3727
Lid geworden op: 18 jul 2014 16:42
Locatie: Schiedam

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Asmodeus » 05 mar 2018 11:27

Ik geloof dat de vorm van de tajine toch vooral voortkomt uit het feit dat Berbers het ding in een houtvuurtje konden plaatsen zonder dat er as of rook in kon komen.
In een pan met deksel heb je evengoed een stoomcyclus : water verdampt uit het eten, condenseert op het deksel en regent weer terug in het eten. Zolang het eten maar goed omringd wordt door stoom zal het precies op dezelfde manier gaar stoven in een pan als in een tajine. Dat een tajine ‘beter’ of ‘specialer’ zou condenseren lijkt me vooral iets wat een pannenboer vertelt.
Net zoals een Chacom van een paar tientjes even goed rookt als een Dunhill van enkele honderden. Maar het oog wil ook wat en het is een leuk ding om te hebben. En dat is natuurlijk prima.

Gebruikersavatar
Tobias Tobit
Berichten: 1414
Lid geworden op: 03 mar 2015 12:23

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Tobias Tobit » 05 mar 2018 12:30

Ik heb altijd mijn geheime wapen nog, als het om aardewerk en lage temperatuur gaat stort ik de ingrediënten gewoon in mijn Crockpot. Heeft denk ik geen meerwaarde om een Tajine te kopen zeker niet als ik dan ook nog mijn best moet doen om hem werkend te krijgen op inductie.
Tobias 6:8,9 indien iemand gekweld wordt van de duivel of boze geest, moet gij roken die voor die man of die vrouw, en hij zal niet meer gekweld worden.

Gebruikersavatar
Eliminator
Moderator
Berichten: 14472
Lid geworden op: 25 okt 2010 09:34
Locatie: Rotterdam

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Eliminator » 05 mar 2018 13:58

robvoorburg schreef:
05 mar 2018 10:21
Ik las ergens dat de tajine voor gebruik eerst enige
tijd in water moet staan, slaan jullie dat over?
De eerste keer is dat zeker zo, gebruik je hem weken niet zal dat weer moeten gebeuren, gebruik je hem echter met enige regelmaat schijnt dat niet te hoeven.
Afbeelding

Gebruikersavatar
roocker
Berichten: 604
Lid geworden op: 01 nov 2016 19:31
Locatie: Geertruidenberg

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door roocker » 07 mar 2018 19:44

Het kan ook in de oven . Net als de römertopf..... Zelfde wijze als de tajine. Het in het water plaatsen is ervoor dat het aardewerk vocht absorbeerd en niet klapt met verhitten , tevens werkt dit vocht mee aan het garingsproces . Sommige varianten zijn voorzien van een glazuurlaag aan zowel binnen als buitenkant . Neemt dus minder snel vocht op..

Voordeel van de glazuurlaag is wel dat je in dezelfde pot zowel vis als vlees kunt bereiden zonder enige nasmaak (ghost in rooktaal :roll: ) te proeven in de gemaakte gerechten. Maar als een ongeglazuurde pot vaker is gebruikt krijg je ook een natuurlijke beschermlaag . Kortom een hele leuke manier van koken met zeer goede smaak en weinig vet omdat het in eigen vocht/vet gaard .

Gebruikersavatar
Janno
Berichten: 2146
Lid geworden op: 29 aug 2014 00:14
Locatie: Dieren
Contacteer:

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Janno » 10 mar 2018 19:51

Pasty

Afbeelding
I would rather have questions that can't be answered than answers that can't be questioned

Gebruikersavatar
Wowbagger
Berichten: 5571
Lid geworden op: 14 jun 2012 10:31

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Wowbagger » 10 mar 2018 20:55

Janno schreef:
10 mar 2018 19:51
Pasty

Afbeelding
Zien er goed uit Jan, daar kan je wel een mijnschacht mee in voor de dag. Wat is de vulling?

Gebruikersavatar
Janno
Berichten: 2146
Lid geworden op: 29 aug 2014 00:14
Locatie: Dieren
Contacteer:

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Janno » 10 mar 2018 21:03

Wowbagger schreef:
10 mar 2018 20:55
Janno schreef:
10 mar 2018 19:51
Pasty

Afbeelding
Zien er goed uit Jan, daar kan je wel een mijnschacht mee in voor de dag. Wat is de vulling?
Klassiek: aardappel, koolraap, ui, rund
I would rather have questions that can't be answered than answers that can't be questioned

Gebruikersavatar
Asmodeus
Berichten: 3727
Lid geworden op: 18 jul 2014 16:42
Locatie: Schiedam

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Asmodeus » 13 mar 2018 17:19

Geen tabak, maar wel mooie blikjes met geurige inhoud

Afbeelding

Het ene blikje gaat geopend worden op een warme zomeravond. De inhoud zal geconsumeerd worden met (zelfgebakken) tunnbröd, koude aardappels, uien, tomaten en zure room met dille.

Het andere blikje laat ik agen 😃

Gebruikersavatar
Dukdalf
Berichten: 2121
Lid geworden op: 18 okt 2011 08:08

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Dukdalf » 13 mar 2018 17:52

Asmodeus schreef:
13 mar 2018 17:19
Het ene blikje gaat geopend worden op een warme zomeravond. De inhoud zal geconsumeerd worden met (zelfgebakken) tunnbröd, koude aardappels, uien, tomaten en zure room met dille. Het andere blikje laat ik agen 😃
Mijn Zweedse ex was gek op dit spul en nam me ooit eens mee naar zo'n echte Zweedse surströmmingsskiva als er bij jou aan zit te komen. Nou ben ik dol op haring, maar ik was blij dat er ruime hoeveelheden aquavit en bier waren om deze delicatesse weg te spoelen....

robvoorburg
Berichten: 12130
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door robvoorburg » 13 mar 2018 18:01

:lol:
Dukdalf schreef:
13 mar 2018 17:52
Asmodeus schreef:
13 mar 2018 17:19
Het ene blikje gaat geopend worden op een warme zomeravond. De inhoud zal geconsumeerd worden met (zelfgebakken) tunnbröd, koude aardappels, uien, tomaten en zure room met dille. Het andere blikje laat ik agen 😃
Mijn Zweedse ex was gek op dit spul en nam me ooit eens mee naar zo'n echte Zweedse surströmmingsskiva als er bij jou aan zit te komen. Nou ben ik dol op haring, maar ik was blij dat er ruime hoeveelheden aquavit en bier waren om deze delicatesse weg te spoelen....
:lol:

Gebruikersavatar
Asmodeus
Berichten: 3727
Lid geworden op: 18 jul 2014 16:42
Locatie: Schiedam

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Asmodeus » 13 mar 2018 18:29

Dukdalf schreef:
13 mar 2018 17:52
Asmodeus schreef:
13 mar 2018 17:19
Het ene blikje gaat geopend worden op een warme zomeravond. De inhoud zal geconsumeerd worden met (zelfgebakken) tunnbröd, koude aardappels, uien, tomaten en zure room met dille. Het andere blikje laat ik agen 😃
Mijn Zweedse ex was gek op dit spul en nam me ooit eens mee naar zo'n echte Zweedse surströmmingsskiva als er bij jou aan zit te komen. Nou ben ik dol op haring, maar ik was blij dat er ruime hoeveelheden aquavit en bier waren om deze delicatesse weg te spoelen....
😀 ik ben benieuwd. Verheug me er al jaren op en ik ben vast van plan het lekker te vinden.

Gebruikersavatar
Dukdalf
Berichten: 2121
Lid geworden op: 18 okt 2011 08:08

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Dukdalf » 13 mar 2018 19:17

Zie het als Limburger: de geur is erger dan de smaak :mrgreen: . En waarschuw de buren: iemand in Duitsland is zijn huis uitgezet met een rechterlijk bevel omdat hij een blik in de hal had opengemaakt...

robvoorburg
Berichten: 12130
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door robvoorburg » 13 mar 2018 19:27

Goh wat leuk, een vriendin uit het noorden.
Zweet ze?
Niet dat ik weet.

Gebruikersavatar
Bommel
Berichten: 13717
Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Bommel » 13 mar 2018 20:01

robvoorburg schreef:
13 mar 2018 19:27
Goh wat leuk, een vriendin uit het noorden.
Zweet ze?
Niet dat ik weet.
Ze is nors.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Tobias Tobit
Berichten: 1414
Lid geworden op: 03 mar 2015 12:23

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Tobias Tobit » 13 mar 2018 20:04

Asmodeus schreef:
13 mar 2018 17:19
Geen tabak, maar wel mooie blikjes met geurige inhoud

Afbeelding

Het ene blikje gaat geopend worden op een warme zomeravond. De inhoud zal geconsumeerd worden met (zelfgebakken) tunnbröd, koude aardappels, uien, tomaten en zure room met dille.

Het andere blikje laat ik agen 😃
Ja vooral buiten openmaken hè, anders komen het behang en de tegeltjes van de muren af in de keuken.
Tobias 6:8,9 indien iemand gekweld wordt van de duivel of boze geest, moet gij roken die voor die man of die vrouw, en hij zal niet meer gekweld worden.

robvoorburg
Berichten: 12130
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door robvoorburg » 13 mar 2018 20:06

Bommel schreef:
13 mar 2018 20:01
robvoorburg schreef:
13 mar 2018 19:27
Goh wat leuk, een vriendin uit het noorden.
Zweet ze?
Niet dat ik weet.
Ze is nors.
:lol:
Ok, vinnige opmerking.

Gebruikersavatar
Asmodeus
Berichten: 3727
Lid geworden op: 18 jul 2014 16:42
Locatie: Schiedam

Re: Wat paft de schot ? - deel 2

Bericht door Asmodeus » 13 mar 2018 20:36

robvoorburg schreef:
13 mar 2018 20:06
Bommel schreef:
13 mar 2018 20:01
robvoorburg schreef:
13 mar 2018 19:27
Goh wat leuk, een vriendin uit het noorden.
Zweet ze?
Niet dat ik weet.
Ze is nors.
:lol:
Ok, vinnige opmerking.
😄😄

Plaats reactie