Upper Ten - Canadian Mixture

Bericht plaatsen:
[merk] - [type]
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Wowbagger
Berichten: 5535
Lid geworden op: 14 jun 2012 10:31

Upper Ten - Canadian Mixture

Bericht door Wowbagger » 23 mar 2018 10:13

In de aanloop naar de Wuustwezelse meeting van 2018, was forumlid Upper Ten (vernoemd naar het voormalige tabaksmerk) zo genereus om voor eenieder die er belangstelling in had een stukje Nederlandse tabaksgeschiedenis mee te brengen in de vorm van een flinke portie Canadian Mixture. Ook ondergetekende mocht er een zak van ontvangen, en het maken van een recensie is wel het minste dat ik als tegenprestatie kan doen vind ik. Let wel, dit zijn mijn eerste indrukken na 1 pijp. Ik heb hem gerookt in een gebogen meerschuimer met een rechthoekige ketel.

Voor wat achtergrondinformatie over de firma Upper Ten als Nederlandse tabaksfabrikant verwijs ik graag naar het onvolprezen blog van Arno: https://dutchpipesmoker.wordpress.com/t ... n-tobacco/

Verpakking
Bij een google-fu actie leverde de resultaten helaas geen originele verpakking op. Wel een aantal leuke afbeeldingen waarvan er een mijn gedachten over de tabak enigszins weerspiegelde:
Afbeelding
Richard Redgrave-The emigrants last sight of home
Niet zozeer de titel van het schilderij, maar wel de wijdse natuur en de tijd die het utbeeld.

Samenstelling
Niet te achterhalen maar mijn beperkte smaakpapillen zouden zeggen voornamelijk Burley aangevuld met donkere Virginia's.

Geur vanuit de verpakking
Voor mij houdt het het midden tussen een baaitabak als Coopvaert en een Semois. Een hele aardse geur, met in de verte iets van bloemig hooi. Wel fris, niet de echte stallucht die we van Semois kennen.

Smaak
Na het opsteken ontvouwt zich een zeer zachte smaak die een randje heeft. Geroosterd brood, koffie, noten, iets in die geest. De tabak is niet erg zoet en dat is voor mij meestal een pré. Halverwege de pijp intensiveert de smaak een beetje maar geen grote veranderingen.

Brandbaarheid
De snede is een redelijk fijne tot medium ribbon-cut, en mede daardoor is de tabak zeer makkelijk aan te steken en te houden. Met kleine pufjes smeult het fijn voor zich heen, en zo krijg je ook qua smaak het meeste mee.

Roomnote
Voor zover je dat als roker zelf kan beoordelen heeft deze tabak geen opdringerige roomnote, en na een kort poosje met de Lampe Berger is de lucht volledig verdwenen.

Varia
Ik heb deze tabak vroeg in de ochtend gerookt, en dat is volgens mij een plek waar deze tabak goed past. Bakkie koffie en een lekker broodje ernaast is een fijne combinatie. Het is ook geen enorme nicotine-bom.

Conclusie
Ik ben erg blij om wat van deze verdwenen tabak te hebben. De rest van de zak gaat in een weckpot voor die momenten dat de omstandigheden er om vragen. Ik zie een ontbijtje in de tuin op een warme zomerochtend voor me, of tijdens het kamperen.

Gebruikersavatar
Meester W
Berichten: 1280
Lid geworden op: 28 jan 2014 15:39

Re: Upper Ten - Canadian Mixture

Bericht door Meester W » 23 mar 2018 11:20

Een treffende en waardevolle recensie

Gebruikersavatar
Elmer
Berichten: 674
Lid geworden op: 21 sep 2017 15:34

Re: Upper Ten - Canadian Mixture

Bericht door Elmer » 23 mar 2018 11:44

Volledig mee eens, eerlijke, heerlijke tabak.
The bitter comes out better on a stolen guitar...

Gebruikersavatar
fransp
Berichten: 664
Lid geworden op: 08 feb 2013 19:29
Locatie: Elst (Gld)

Re: Upper Ten - Canadian Mixture

Bericht door fransp » 23 mar 2018 23:19

Ook nog mijn hartelijke dank voor de zeer grote zak van een geweldige fijne tabak. Ik vind het zeer lastig om een recentie te schrijven. Maar.....al meerdere keren deze tabak gerookt in een Molina met middelgrote ketel. Zeer fijne en smaakvolle tabak die erg rustig door brand. Echter, bij een onrustge rooksessie merk ik al snel scherpte op de tong. De tabak gerookt mét en zonder filter waarbij zónder de voorkeur heeft. Een tabak die in tegenstelling tot mijn overige soorten meerdere malen per dag in de pijp gaat en waar ik iedere keer weer volop van geniet. Vwb de smaakbeleving lijkt geen rooksessie hetzelfde. Kortom een hele fijne zachte tabak die rustig gerookt dient te worden.
Wacht niet op een goede dag, maak er een!

Online
Gebruikersavatar
Bommel
Berichten: 13677
Lid geworden op: 11 okt 2009 16:32
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Upper Ten - Canadian Mixture

Bericht door Bommel » 26 mar 2018 19:07

Ook ik behoor tot de gelukkigen die een flinke zak van deze schaarse tabak heb mogen ontvangen.
En ook ik ervaar een tabak die makkelijk brand, zacht van smaak is en de roker niet hard laat werken om te genieten van het roken.
Echter heb ik nog niet de in de recensie genoemde geuren mogen ervaren.
Ik moet wel melden dat ik mijn eerste kennismaking genoten hebt in de tuin, knus in een beginnend lente zonnetje in mijn vaste hoekje.
Wel haalde ik een Latakia smaak uit de tabak, hoewel deze er niet inzit.
Het kan niet aan de pijp gelegen hebben want ik rook nauwelijks Latakia en ik heb daar speciale pijpen voor.
Toch viel de rooksessie geenszins tegen, ik heb zelfs heel erg genoten.
Om de boven genoemde tonen van koffie, noten en brood toch te ervaren laat ik de betreffende pijp ( zie wat roken we vandaag ) rusten zodat ik deze speciale tabak hieruit blijf roken.
Want deze tabak verdient het gewoon om alles prijs te geven die het in zich heeft.
Klaas ook via deze weg heel veel dank voor de ernorme grote gulheid in de vorm van de een baal tabak.
Ik heb genoten van de eerste rook sessie en kijk uit,naar de volgende.
Afbeelding

Plaats reactie