Mijn eerste half jaar als pijproker

Leden vertellen hoe ze erop gekomen zijn pijp te gaan roken.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Faab
Berichten: 422
Lid geworden op: 13 mei 2019 12:04
Locatie: Fryslân

Mijn eerste half jaar als pijproker

Bericht door Faab »

Mijn eerste half jaar als pijproker is me goed bevallen. Ondanks dat ik nog geen tabak rookte, blijkt het een hobby te zijn die best bij me past. Het heeft me rustmomenten gegeven in een tijd waarin die nodig waren. Het is als genieten van barbeque-rook zonder vlees, een bonsai kampvuurtje in je hand of een troostgevend mini haardvuurtje in een pijpekop

De informatie, vriendelijkheid en hulp hier op dit forum zijn een steun geweest in mijn ontdekkingstocht. Waarvoor vanzelfsprekend mijn dank. De PKZ en TKZ hebben me soms best te pakken gekregen en ik mag inmiddels blij zijn met een aardige verzameling 'estate' pijpen van bruyere.

Een bijzonder moment was het terugvinden van de pijp die ik als 17 jarige jongen rookte. Die rook ik nu regelmatig weer.

Ik heb in het afgelopen half jaar reeds een eerste pijprokers 'bedevaart' gemaakt naar Corbion, alwaar ik Vincent Manil heb ontmoet en wat Semois van zijn hand heb gekocht. Gek genoeg heb ik me nog steeds niet aan deze tabak gewaagd, maar wat droog genoeg in de wikkel zit, verzuurt niet. Ook blijkt Vincent de enige pijproker te zijn die ik het afgelopen jaar in levende lijve heb gesproken.

Verder heb ik afgelopen half jaar slechts 1 keer iemand een pijp zien roken. Dat was een man die met flinke vaart op de fiets met een grote 'Oom Paul' aan de overkant van de Dokkumer Ee voorbij kwam, terwijl ik aan zijn overkant op een bankje een pijp rookte en vriendelijk naar de schippers zwaaide.

Het afgelopen half jaar heb ik vrij snel ontdekt dat ik een Latakiaan ben. Een tabak met Latakia geeft me een fijn vertrouwd gevoel blijkbaar. Ik kan er enorm van genieten, ook al snap ik best dat dit door niet-latakianen als een egocentrische tabak kan worden gezien. :-)

Ik rook dan ook bij voorkeur buiten en bovendien helemaal alleen een pijp. Af en toe kom je tijdens een wandeling met een pijp natuurlijk mensen tegen, maar die hebben er hooguit kortstondig last, danwel genot van. Het leuke is dat mijn vrouw de geur van bijvoorbeeld Holly's Discovery niet onaangenaam vindt. Al kreeg ze wel een weinig argwaan toen ik vertelde dat Latakia ook wel bekend staat als 'divorce tobacco' . 8)

Ook het opknappen en het (af)maken van pijpen behoort inmiddels tot mijn interesses. Een afgedankt mishandeld stuk bruyere weer de functie geven waar het voor gebruikt was, vind ik leuk om te doen. Als ik er tijd voor kan maken hoop ik daar graag verder mee te gaan.

Het afgelopen half jaar heb ik de volgende tabakken gerookt:

Voortrekker: Prima tabak met een lekkere en natuurlijke tabaksmaak. Het eerste dat ik rookte, vooral omdat Janneman zo overtuigend is in zijn filmpjes. Deze wil ik altijd wel op voorraad hebben, maar ik rook het inmiddels zelden.

Echte Friesche Heerenbaai: Ik vind deze nog steeds vergelijkbaar met Voortrekker, maar smaakt iets 'zwaarder' en kruidiger. Om te kunnen integreren in Friesland is het natuurijk een mooi hulpmiddel.

Danske Club - Black (Luxury): Mijn eerste aromaat met een behoorlijk heftige vanillesmaak. Deed me terugdenken aan Indian Summer. Ik heb het na de eerste maand pijproken niet meer gerookt. Het aroma is me te overweldigend.

Mac Baren - Harmony: Een door Burley gedomineerde blend, maar met Virginia en beetje cavendish. Een krachtig smakende tabak, die ik af en toe rook als ik er trek in heb. Het doet me op de achtergrond een beetje aan lekkere Nederlandse sigaren denken.

Davidoff - Brazil: Een aromaat, die minder heftig aromatisch is dan de Black Luxury. Ik vind het aroma van deze tabak erg lekker ruiken, maar te stevig. De tabak is van hoge kwaliteit, maar heb het na de eerste maand pijproken niet meer gerookt.

Davidoff - English Mixture: Dit was meteen mijn favoriete tabak en nog steeds kan ik me erg verheugen op een pijp met deze erg smakelijke tabak. Het was mijn eerste kennismaking met Latakia. Blijkbaar vind ik Latakia erg lekker, want daarna is het veel meer Latakia geworden, waar ik van geniet. Dit blijft toch een zeer smakelijke tabak en ik moet er een voorraadje van opbouwen.

Barsdorf's Bester Dark Fired Pipe Blend:
Dit is een heerlijk ruikende tabak, er zitten geen houtige delen in deze goedkope tabak en ik vind de kwaliteit erg goed. Het brand zeer aangenaam en smaakt heerlijk naar pure tabak. De Kentucky is goed te proeven, maar de melange is mooi in balans. Deze rook ik regelmatig als ik zin heb in iets zonder Latakia, maar wel met rokerige aroma's. Qua prijs/kwaliteit verhouding is dit een toptabak.

Rattray's Black Mallory: Dit was ook direct een favoriet van me. Meteen na het openen van het blikje was ik verkocht. Deze kan serieus wedijveren met de Davidoff English Mixture. Hier moet ik een voorraad van hebben. Echt genieten.

Rattray's Red Rapparee: Net als bij de Black Mallory was ik meteen verzot op deze tabak. Ze lijken erg op elkaar, de Red Rapparee is iets pittiger. Soms heb ik trek in iets meer zachte cavendish en verkies dan de Black Mallory, maar als het iets pittiger moet, dan wordt het RR. Hier moet ik een voorrraad van hebben.

Timm's Sondermischung English Mixture: Een zeer goedkope tabak, maar zeker niet van inferieure kwaliteit. Ik heb deze de eerste maanden vaak gerookt en de smeulkwaliteit is uitstekend, maar momenteel rook ik deze slechts af en toe. Deze smaakt erg lekker en is relatief 'droog', maar ik kies meestal een andere English Mixture.

Timm's No Name Gold: Een goedkope Virginia flake. De smaak is redelijk neutraal, maar het heeft wel een licht zoete casing zonder aroma. Ik vind het een lekkere flake en soms heb ik zin in iets (natuurlijk) zoets.

Dan Pipe No Name no. 1: Een goedkope English Mixture die vergelijkbaar is met de Timm's Sondermischung English Mixture. Deze EM is wel aan de droge, dus niet zoete, kant. Het is een prima kwaliteit tabak voor een gunstig prijsje. Slecht een paar keer gerookt en ik vond het een aangename tabak die veel smaak heeft. Ik kies toch vaak een duurdere tabak om te roken, maar het kan geen kwaad hier wat van achter de hand te hebben.

Holly's Discovery: Een zeer fijne ontdekking deze donkere zeer aromatische flake. De geur en smaak worden behoorlijk gedomineerd door de Latakia. Het heeft me een aantal pijpen geduurd voordat ik de virginia in deze flakes goed kon proeven. Momenteel ervaar ik deze gortdroge flakes af en toe zelfs als aangenaam zoetig afhankelijk van wat ik daarvoor heb geproefd. Hier moet ik voorraad van hebben.

Vauen no. 14 Virginia flake: Dit is een zeer zachte en aangenaam rokende VA flake. Deze is minder zoet dan de Timm's No Name Gold, maar lijkt ook iets minder uitgesproken qua smaken en aroma's. Het is een toegankelijke, milde en makkelijk rookbare tabak. Je zou het uren kunnen roken als de pijp maar groot genoeg is. Misschien een beetje saai, maar waarschijnlijk moet ik het vaker roken om er goed over te oordelen.

TAK Typ 1 Old English: Dit is een zeer smaakvolle niet te zoete English Mixture met goed waarneembare hoeveelheid orientaalse tabak en een aangename dosis Latakia. Hoewel TAK deze tabak aanprijst als droog, zit er een zeer aangename fruitige Latakia zoetheid in. Hier zou ik best een voorraad van willen hebben.

TAK Latakia (puur): Wat een heerlijke geur. Het is prima puur te roken met regelmatig bijvlammen, maar dat heb ik slechts eenmalig gedaan om eens pure Latakia te proeven. Het mist in pure vorm vrijwel compleet de smaak van tabak, zoals je van natuurlijke tabak verwacht. Het heeft fantastische geroosterde aroma's die een mixture met een kleine dosis al snel een licht rokerige diepgang geven. Maar ook een mengsel in de verhouding 50% VA flake en 50% Lat. smaakte me prima. Later rookte ik Holly's Discovery en dat smaakte soortgelijk. Ik zal als Latakiaan ongetwijfeld nog veel meer met Latakia experimenteren in de toekomst.

TAK Perique (puur): Wat een raadselachtige complexe azijnige, gistige, gefermenteerde 'keldergeur' heeft dit merkwaardige spul. Het is puur te roken, maar verder dan 1/3 pijp ben ik gelukkig niet gekomen. En ja, ik had vooraf wel gelezen dat het niet puur te roken is door verstandige mensen. ;p Dit is werkelijk de vreemdste tabak die ik tot nu toe ben tegengekomen. In de experimenten die ik heb gedaan met toevoeging van wat perique aan VA flakes of aan een English Mixture, was het wonderlijk om te merken wat een enorme invloed dit vreemde spul heeft op de smaak en de beleving van de rook. Het heeft vooral een effect op het mondgevoel van de rook. Het geeft een combinatie van zachtheid met intense smaak en tegelijkertijd een 'voller' rookgevoel. Dit is voer voor alchemisten. Een grote voorraad is niet nodig, maar het is interessant spul.

TAK Orient (puur): Wat een heerlijke aromatische geur. Het is uitstekend puur te roken en dat doe ik ook regelmatig. Als eerste pijp in de ochtend is dit heerlijk. Dit is zoals tabak intens kan smaken zonder meteen een nicotinevergiftiging te geven. Het maakt me erg nieuwsgierig naar door orientaalse tabak gedomineerde blends, desnoods zonder Latakia. :-) En misschien nog wel veel meer naar de individuele orientaalse tabakken van Turkse, Griekse en bijvoorbeeld Macedonische origine, al zal het lastig zijn om daar aan te komen.

Bovenstaande tabakken zijn slechts het topje van de ijsberg natuurlijk en mijn ontdekkingstocht en hoeveelheid pijprokende genietmomenten zullen hopelijk nog groeien. Op naar een volgend half jaar!
Laatst gewijzigd door Faab op 10 nov 2019 11:47, 1 keer totaal gewijzigd.

tomatamot

Re: Mijn eerste half jaar als pijproker

Bericht door tomatamot »

Faab schreef:
09 nov 2019 15:25
Mijn eerste half jaar als pijproker is me goed bevallen. Ondanks dat ik nog geen tabak rookte, blijkt het een hobby te zijn die best bij me past. Het heeft me rustmomenten gegeven in een tijd waarin die nodig waren. Het is als genieten van barbeque-rook zonder vlees, een bonsai kampvuurtje in je hand of een troostgevend mini haardvuurtje in een pijpekop

De informatie, vriendelijkheid en hulp hier op dit forum zijn een steun geweest in mijn ontdekkingstocht. Waarvoor vanzelfsprekend mijn dank. De PKZ en TKZ hebben me soms best te pakken gekregen en ik mag inmiddels blij zijn met een aardige verzameling 'estate' pijpen van bruyere.

Een bijzonder moment was het terugvinden van de pijp die ik als 17 jarige jongen rookte. Die rook ik nu regelmatig weer.

Ik heb in het afgelopen half jaar reeds een eerste pijprokers 'bedevaart' gemaakt naar Corbion, alwaar ik Vincent Manil heb ontmoet en wat Semois van zijn hand heb gekocht. Gek genoeg heb ik me nog steeds niet aan deze tabak gewaagd, maar wat droog genoeg in de wikkel zit, verzuurd niet. Ook blijkt Vincent de enige pijproker te zijn die ik het afgelopen jaar in levende lijve heb gesproken.

Verder heb ik afgelopen half jaar slechts 1 keer iemand een pijp zien roken. Dat was een man die met flinke vaart op de fiets met een grote 'Oom Paul' aan de overkant van de Dokkumer Ee voorbij kwam, terwijl ik aan zijn overkant op een bankje een pijp rookte en vriendelijk naar de schippers zwaaide.

Het afgelopen half jaar heb ik vrij snel ontdekt dat ik een Latakiaan ben. Een tabak met Latakia geeft me een fijn vertrouwd gevoel blijkbaar. Ik kan er enorm van genieten, ook al snap ik best dat dit door niet-latakianen als een egocentrische tabak kan worden gezien. :-)

Ik rook dan ook bij voorkeur buiten en bovendien helemaal alleen een pijp. Af en toe kom je tijdens een wandeling met een pijp natuurlijk mensen tegen, maar die hebben er hooguit kortstondig last, danwel genot van. Het leuke is dat mijn vrouw de geur van bijvoorbeeld Holly's Discovery niet onaangenaam vindt. Al kreeg ze wel een weinig argwaan toen ik vertelde dat Latakia ook wel bekend staat als 'divorce tobacco' . 8)

Ook het opknappen en het (af)maken van pijpen behoort inmiddels tot mijn interesses. Een afgedankt mishandeld stuk bruyere weer de functie geven waar het voor gebruikt was, vind ik leuk om te doen. Als ik er tijd voor kan maken hoop ik daar graag verder mee te gaan.

Het afgelopen half jaar heb ik de volgende tabakken gerookt:

Voortrekker: Prima tabak met een lekkere en natuurlijke tabaksmaak. Het eerste dat ik rookte, vooral omdat Janneman zo overtuigend is in zijn filmpjes. Deze wil ik altijd wel op voorraad hebben, maar ik rook het inmiddels zelden.

Echte Friesche Heerenbaai: Ik vind deze nog steeds vergelijkbaar met Voortrekker, maar smaakt iets 'zwaarder' en kruidiger. Om te kunnen integreren in Friesland is het natuurijk een mooi hulpmiddel.

Danske Club - Black (Luxury): Mijn eerste aromaat met een behoorlijk heftige vanillesmaak. Deed me terugdenken aan Indian Summer. Ik heb het na de eerste maand pijproken niet meer gerookt. Het aroma is me te overweldigend.

Mac Baren - Harmony: Een door Burley gedomineerde blend, maar met Virginia en beetje cavendish. Een krachtig smakende tabak, die ik af en toe rook als ik er trek in heb. Het doet me op de achtergrond een beetje aan lekkere Nederlandse sigaren denken.

Davidoff - Brazil: Een aromaat, die minder heftig aromatisch is dan de Black Luxury. Ik vind het aroma van deze tabak erg lekker ruiken, maar te stevig. De tabak is van hoge kwaliteit, maar heb het na de eerste maand pijproken niet meer gerookt.

Davidoff - English Mixture: Dit was meteen mijn favoriete tabak en nog steeds kan ik me erg verheugen op een pijp met deze erg smakelijke tabak. Het was mijn eerste kennismaking met Latakia. Blijkbaar vind ik Latakia erg lekker, want daarna is het veel meer Latakia geworden, waar ik van geniet. Dit blijft toch een zeer smakelijke tabak en ik moet er een voorraadje van opbouwen.

Barsdorf's Bester Dark Fired Pipe Blend:
Dit is een heerlijk ruikende tabak, er zitten geen houtige delen in deze goedkope tabak en ik vind de kwaliteit erg goed. Het brand zeer aangenaam en smaakt heerlijk naar pure tabak. De Kentucky is goed te proeven, maar de melange is mooi in balans. Deze rook ik regelmatig als ik zin heb in iets zonder Latakia, maar wel met rokerige aroma's. Qua prijs/kwaliteit verhouding is dit een toptabak.

Rattray's Black Mallory: Dit was ook direct een favoriet van me. Meteen na het openen van het blikje was ik verkocht. Deze kan serieus wedijveren met de Davidoff English Mixture. Hier moet ik een voorraad van hebben. Echt genieten.

Rattray's Red Rapparee: Net als bij de Black Mallory was ik meteen verzot op deze tabak. Ze lijken erg op elkaar, de Red Rapparee is iets pittiger. Soms heb ik trek in iets meer zachte cavendish en verkies dan de Black Mallory, maar als het iets pittiger moet, dan wordt het RR. Hier moet ik een voorrraad van hebben.

Timm's Sondermischung English Mixture: Een zeer goedkope tabak, maar zeker niet van inferieure kwaliteit. Ik heb deze de eerste maanden vaak gerookt en de smeulkwaliteit is uitstekend, maar momenteel rook ik deze slechts af en toe. Deze smaakt erg lekker en is relatief 'droog', maar ik kies meestal een andere English Mixture.

Timm's No Name Gold: Een goedkope Virginia flake. De smaak is redelijk neutraal, maar het heeft wel een licht zoete casing zonder aroma. Ik vind het een lekkere flake en soms heb ik zin in iets (natuurlijk) zoets.

Dan Pipe No Name no. 1: Een goedkope English Mixture die vergelijkbaar is met de Timm's Sondermischung English Mixture. Deze EM is wel aan de droge, dus niet zoete, kant. Het is een prima kwaliteit tabak voor een gunstig prijsje. Slecht een paar keer gerookt en ik vond het een aangename tabak die veel smaak heeft. Ik kies toch vaak een duurdere tabak om te roken, maar het kan geen kwaad hier wat van achter de hand te hebben.

Holly's Discovery: Een zeer fijne ontdekking deze donkere zeer aromatische flake. De geur en smaak worden behoorlijk gedomineerd door de Latakia. Het heeft me een aantal pijpen geduurd voordat ik de virginia in deze flakes goed kon proeven. Momenteel ervaar ik deze gortdroge flakes af en toe zelfs als aangenaam zoetig afhankelijk van wat ik daarvoor heb geproefd. Hier moet ik voorraad van hebben.

Vauen no. 14 Virginia flake: Dit is een zeer zachte en aangenaam rokende VA flake. Deze is minder zoet dan de Timm's No Name Gold, maar lijkt ook iets minder uitgesproken qua smaken en aroma's. Het is een toegankelijke, milde en makkelijk rookbare tabak. Je zou het uren kunnen roken als de pijp maar groot genoeg is. Misschien een beetje saai, maar waarschijnlijk moet ik het vaker roken om er goed over te oordelen.

TAK Typ 1 Old English: Dit is een zeer smaakvolle niet te zoete English Mixture met goed waarneembare hoeveelheid orientaalse tabak en een aangename dosis Latakia. Hoewel TAK deze tabak aanprijst als droog, zit er een zeer aangename fruitige Latakia zoetheid in. Hier zou ik best een voorraad van willen hebben.

TAK Latakia (puur): Wat een heerlijke geur. Het is prima puur te roken met regelmatig bijvlammen, maar dat heb ik slechts eenmalig gedaan om eens pure Latakia te proeven. Het mist in pure vorm vrijwel compleet de smaak van tabak, zoals je van natuurlijke tabak verwacht. Het heeft fantastische geroosterde aroma's die een mixture met een kleine dosis al snel een licht rokerige diepgang geven. Maar ook een mengsel in de verhouding 50% VA flake en 50% Lat. smaakte me prima. Later rookte ik Holly's Discovery en dat smaakte soortgelijk. Ik zal als Latakiaan ongetwijfeld nog veel meer met Latakia experimenteren in de toekomst.

TAK Perique (puur): Wat een raadselachtige complexe azijnige, gistige, gefermenteerde 'keldergeur' heeft dit merkwaardige spul. Het is puur te roken, maar verder dan 1/3 pijp ben ik gelukkig niet gekomen. En ja, ik had vooraf wel gelezen dat het niet puur te roken is door verstandige mensen. ;p Dit is werkelijk de vreemdste tabak die ik tot nu toe ben tegengekomen. In de experimenten die ik heb gedaan met toevoeging van wat perique aan VA flakes of aan een English Mixture, was het wonderlijk om te merken wat een enorme invloed dit vreemde spul heeft op de smaak en de beleving van de rook. Het heeft vooral een effect op het mondgevoel van de rook. Het geeft een combinatie van zachtheid met intense smaak en tegelijkertijd een 'voller' rookgevoel. Dit is voer voor alchemisten. Een grote voorraad is niet nodig, maar het is interessant spul.

TAK Orient (puur): Wat een heerlijke aromatische geur. Het is uitstekend puur te roken en dat doe ik ook regelmatig. Als eerste pijp in de ochtend is dit heerlijk. Dit is zoals tabak intens kan smaken zonder meteen een nicotinevergiftiging te geven. Het maakt me erg nieuwsgierig naar door orientaalse tabak gedomineerde blends, desnoods zonder Latakia. :-) En misschien nog wel veel meer naar de individuele orientaalse tabakken van Turkse, Griekse en bijvoorbeeld Macedonische origine, al zal het lastig zijn om daar aan te komen.

Bovenstaande tabakken zijn slechts het topje van de ijsberg natuurlijk en mijn ontdekkingstocht en hoeveelheid pijprokende genietmomenten zullen hopelijk nog groeien. Op naar een volgend half jaar!
Goed verhaal Faab !!!!

Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 671
Lid geworden op: 19 feb 2015 21:30
Locatie: Tilburg

Re: Mijn eerste half jaar als pijproker

Bericht door Chris »

Super, Faab! Topverslag

robvoorburg
Berichten: 12820
Lid geworden op: 18 sep 2010 12:54
Locatie: 's-Gravenhage

Re: Mijn eerste half jaar als pijproker

Bericht door robvoorburg »

Nou je leert snel en maakt ruime stappen!

Gebruikersavatar
Jos
Berichten: 5934
Lid geworden op: 25 okt 2009 18:34
Locatie: Groot Mokum

Re: Mijn eerste half jaar als pijproker

Bericht door Jos »

Fraai en veelzijdig verslag. En hier moest ik wel om lachen:
dat Latakia ook wel bekend staat als 'divorce tobacco' .
spuit elf des forumsdoctorate of pipe smoking - Pipe Smoking Universityzwembadpas specialist
correcte zwembadpas met pijp: http://www.youtube.com/watch?v=SgZJkgP90uI
wegens mijn immuniteit op dit forum is het Heren Moderators niet toegestaan mijn berichten te wijzigen of te verwijderen

Gebruikersavatar
Janno
Berichten: 2507
Lid geworden op: 29 aug 2014 00:14
Locatie: Dieren
Contacteer:

Re: Mijn eerste half jaar als pijproker

Bericht door Janno »

Leuk om te lezen. Merci.
I would rather have questions that can't be answered than answers that can't be questioned

Smoking Harley
Berichten: 49
Lid geworden op: 07 jun 2017 16:16
Locatie: Groningen

Re: Mijn eerste half jaar als pijproker

Bericht door Smoking Harley »

Een ervaring waar menigeen doorgaans langer over doet dan wat jij hebt gepresteerd. Bijzonder dat Latakia je voorkeur geniet als beginnend pijproker. De meesten beginnen hun rookavontuur met gesausde tabakken. Noem het maar pijprokerstalent. Het is eigenlijk pas van de laatste tijd dat ik als liefhebber van gesausde tabakken de Latakia en vooral de Perique ben gaan waarderen. Ik ben iemand die graag trouw blijft aan iets wat goed bevalt. Word ook erg gewaardeerd door m'n vrouw :D

Plaats reactie