Heb Jura gekocht, voor het eerst. Was best prijzig. Wat kan k ervan verwachten?
Modedit: Later geplaatste post, maar informatief genoeg om in de openingspost toe te voegen
Charlie schreef: Hier nog wat achtergrondinformatie:
Het woord whisky is afkomstig van uisge beatha wat levenswater in Gaelic betekent. Om in aanmerking te komen voor de benaming whisky moet de drank geproduceerd zijn van water en granen, gedistilleerd zijn in vaten met een maximale inhoud van 185 gallons gedurende een periode van minimaal drie jaar vanaf de datum van distillatie in een entrepot.
Een single malt bestaat zoals de naam al zegt uit één whisky, gemaakt van gemoute gerst. Elke distilleerderij stookt zijn eigen single malt op karakteristieke wijze in specifieke distilleerketels, gebruik makend van lokaal voorhanden turf en bronwater. De smaakvariëteit in single malts is groot. Toch vertonen single malts uit hetzelfde herkomstgebied overeenkomsten in smaak en aroma.
Whisky ruiken en proeven
Serveer de whisky in een tulpvormig glas waar de aroma's goed in bewaard blijven en de drank mooi kan 'walsen'. Zorg dat de drank op kamertemperatuur is; ijs bij een nosing en tasting is af te raden. Schenk de glazen niet te vol, zodat er meer ruimte ontstaat in het glas voor het aroma. Maak smaaknotities om de verschillende malts zo goed mogelijk te onderscheiden.
Water bij de whisky
Dat water en whisky ver bij elkaar uit de buurt gehouden moeten worden is een fabeltje. Bij een goede nosing en tasting is een glas koel water zelf onontbeerlijk. Het helpt bij het neutraliseren van de smaak tussen de verschillende glazen door en enkele druppels water in de whisky zelf brengen de aroma's prominenter naar boven. Water bij whisky is dus absoluut geen 'zonde', maar zorg wel dat je het juiste water gebruikt. Een minuscule hoeveelheid chloor in het water kan funest zijn voor de aroma's van een malt of blend. Gebruik daarom altijd bronwater van een goede kwaliteit.
De spelling
Zowel 'whiskey' als 'whisky' zijn correct, maar ze hebben wel een verschillende betekenis. 'Whiskey' betreft altijd Ierse of Amerikaanse distillaten. De Ieren hebben de letter 'e' er zelf tussengevoegd om het onderscheid met de Schotse whisky te benadrukken. Schotse, Canadese en andere whisky's worden dus altijd zonder 'e' geschreven.
'Drink een fles whisky nooit meteen op, maar laat hem nog even rijpen'
Whisky rijpt alleen in houten vaten. In glas kan het de aroma's van het hout niet opnemen. Wanneer het eenmaal in de fles zit, ontwikkeld de smaak zich dus niet meer, maar de smaak kan wel enigszins afnemen wanneer de whisky te lang geopend blijft staan. Ongeopende flessen zijn jaren houdbaar.
'Een single malt is beter dan een blend'
Er zijn goede en minder goede single malts en hetzelfde geldt voor blended whiskies. Het is dus onzin om te stellen dat single malts altijd beter zijn. Bij een goede blended whisky versterken de smaken elkaar en ontstaat een geheel dat meer is dan de som der delen, waardoor een betere whisky kan ontstaan dan een mindere malt whisky. Een single malt heeft echter wel een specifieke smaak, een meer eigen karakter en een groter aantal smaaknuances. Daarom zijn single malts meer in trek bij ontwikkelde whiskyliefhebbers. Wanneer je een single malt en een blended ziet van dezelfde prijs, kies altijd voor de single malt.
'Hoe langer in het vat, hoe beter de whisky'
Whisky heeft absoluut vele jaren nodig om zijn eigen karaktervolle smaak en aroma te ontwikkelen. Het houten vat speelt daarbij een hele belangrijke rol. Maar als een whisky te lang in het vat zit neemt het teveel de smaak van het hout over, en dat is uiteraard niet de bedoeling. Wel is het zo dat de beste kwaliteit wordt verkregen na gemiddeld 10 tot 15 jaar rijpen op fust.
Whisky-literatuur
Geen een boek is hetzelfde en om alles van whisky af te weten is het noodzakelijk dat meerdere boeken worden gekocht. Een goede beginner is het boek 'Appreciating Whisky: The Connoisseur's Guide to Nosing, Tasting, and Enjoying Scotch' door Phillip Hills. Zie mijn review hier.